Etienne Schouppe doet een gokje op Nyrstar

Voormalig NMBS-topman en CD&V kopstuk Etienne Schouppe heeft 110.000 aandelen gekocht van de noodlijdende beursgenoteerde zinkgroep Nyrstar. Dat klinkt wellicht indrukwekkender dan het is. Tegen de huidige koers van 13 eurocent per aandeel is dat goed voor een investering van 14.300 euro. Maar Schouppe sloot zich wel aan bij de ondernemer Kris Vansanten, die de bedrijvengroep Quanteus leidt. Vansanten verzet zich tegen de machtsgreep van de Zwitserse grondstoffengroep Trafigura bij Nyrstar. Die redde het zinkbedrijf in 2018 van het faillissement. Maar Vansanten noemt die operatie een ‘hold-up op klaarlichte dag’. Hij vecht een juridische strijd uit om de waarde van Nyrtsar voor de aandeelhouders opnieuw op te krikken. En daar mikt nu ook Etienne Schouppe op.



Schouppe en Vansanten melden op 24 maart al dat ze een belang hadden opgebouwd van 6,95 % in Nyrstar. Nu is dat verhoogd tot 7,8 %. De aanwezigheid van Etienne Schouppe werd pas nu opgemerkt door de Tijd. De hoogte van de participatie is van groot belang. Door meer dan 5 % van Nyrstar te bezitten verhindert Vansanten dat Trafigura via een minimaal bod het aandeel van de beurs wegkoopt via een zogenaamd ‘uitrookbod’. Bij hun strijd tegen de mulitnational doen ze een beroep op Michel Vermaerke, de vroegere topman van Febelfin en de advocaat Robbie Tas.

‘De Zwitserse grondstoffenreus Trafigura profileerde zich in 2015 nog als de dokter die de zieke patiënt Nyrstar zou bijspringen, maar was er niet op uit die patiënt te helpen opnieuw op eigen benen te staan.’, zegt Vansanten. Via een gewiekste strategie, uitgevoerd in verschillende hoofdstukken, werd de patiënt, die op zijn zolder schatten had liggen, bewust verder verzwakt. Met als doel door op het juiste moment de genadeslag toe te dienen de hand te leggen op de schatten. Die schatten gaan terug tot de oprichting van België en de beursgenoteerde groep Vieille-Montagne. Die exploiteerde zinkmijnen en zinksmelters, waaronder een in Balen. Via Union Minière (Umicore) kwamen die bij Nyrstar terecht. (Lees verder onder de foto)

De zinksmelterij van Nyrstar in de Kempense gemeente Balen.

In de zomer van 2018 wist Trafigura de hand te leggen op het volledige patrimonium van Nyrstar voor een bodemprijs van 1 euro. Dat lukte maar door de feitelijke controle over een verzwakt Nyrstar te verwerven door Trafigura-getrouwen als onafhankelijk bestuurder aan te stellen, eigen mensen op sleutelposities te zetten, Nyrstar op te zadelen met voor het bedrijf ongunstige contracten en toen Nyrstar helemaal verzwakt was, het een reddingslijn toe te werpen die neerkwam op de complete inlijving. En dat alles zonder goedkeuring van de aandeelhoudersvergadering noch via een bod op uitstaande aandelen. ‘Trafigura bood zich aan als een dokter die zich over het zieke Nyrstar zou ontfermen, maar ging aan de haal met de schatten die de patiënt nog bezat.’ zo zei Vansanten aan De Standaard. Via een proces ten gronde willen de kleine aandeelhouders nu een schadevergoeding van Trafigura ten belope van 1,5 miljard euro.