Europese claim overschaduwt Vaessen

De Limburgse groep Vaessen Industries, in handen van de gelijknamige familie, boekte over 2016 een netto winst van 9 miljoen euro tegenover 4,8 miljoen in 2015. In dat laatste jaar boekte het bedrijf 1,4 miljoen voorzieningen voor personeelssaneringen en 2,5 miljoen euro als reserve voor een Europese belastingclaim. Ondertussen blijkt dat de Europese commissie in het kader van zogenaamde “excess profit ruling” in totaal 7,2 miljoen euro terug vordert van Vaessen.



De hoofdactiviteit van Vaessen is nog steeds de productie en verkoop van radiatoren en verwarmingssystemen. De groep omvat ook de producent van lichtelementen Kreon en het aluminiumbedrijf Emax. De groepsomzet in 2016 steeg licht van 273 naar 276 miljoen euro. De cash flow steeg van 26 naar 27,5 miljoen euro. Het vermogen van de familie Vaessen stijgt van 155 naar 163 miljoen euro.

Op 10 juli 2007 werd aan Vasco Group door de Belgische staat een zogenaamde “excess profit ruling” toegestaan waarbij een gedeelte van de cash flow werd vrijgesteld als belastbare winst. Deze voorafgaande beslissing werd op eind 2011 verlengd voor een periode van 5 jaar. Maar in 2016 besliste de Europese Commissie dat die “excess profit rulings” worden aanzien als onwettige staatsteun die moet worden teruggevorderd. Dat bedrag werd nu vastgelegd op 7,2 miljoen euro. In totaal vordert Europa belastingsvrijstellingen terug van 36 Belgische multinationals.