Familie Desmet neemt Franse parketproducent over

Desmet familie

De West-Vlaamse familie Desmet heeft haar Franse collega Cabannes overgenomen. Desmet is met Decospan Europees marktleider in de verwerking van fineerhout, houten planken die afgewerkt zijn met een dun laagje hout. Fineer staat onder druk van de kunststof melamine. Cabannes is naast producent van fineer ook producent van meerlaags parket onder de naam Europlac, een klassiek houtproduct. Met name in dit segment ziet Decospan grote Europese potentie.
Decospan bezit productie-eenheden in Menen, Noord-Frankrijk en Kroatië, samen goed voor een kleine 400 werknemers. Vorig jaar behaalde de groep een geconsolideerde omzet van 72,9 miljoen euro (68,2 miljoen in 2013), goed voor een cash flow van meer dan 10 miljoen euro. De nettowinst, deel van de groep, bedroeg 2,1 (1,7) miljoen euro. Cabannes staat voor een omzet van 9 miljoen euro en een 40-tal werknemers. Cabannes is gesitueerd in het departement Charantes-Maritime. Decospan wil vooral gebruik maken van de know how die Cabannes heeft opgebouwd in de productie van parket.



In de hoofdzetel van Decospan in Menen geeft men momenteel geen commentaar op het nieuws. Volgende week zou een officieel bericht volgen. De familie Desmet volgt haar buitenlandse productie alvast van nabij op. Vorig jaar werd een dochter in Tsjechië die niet winstgevend werd, overgelaten aan de minderheidsaandeelhouder, de Franse groep Alsa Floor. Het vermogen van de familie Desmet bedraagt 45 miljoen euro. Ze komt daarmee op plaats 285 in onze ranglijst.