Familie De Nul wordt 6de Rijkste Belg

JDN Group“Jan De Nul staat stevig op zijn poten” luidt de titel van het persbericht waarin het baggerbedrijf, in handen van de gelijknamige familie, zijn resultaten over 2015 etaleert. En die resultaten mogen er zijn. Een cash flow van meer dan 600 miljoen euro en een nettowinst van 265 miljoen euro. Na herberekening komt het vermogen van de familie De Nul op 2,635 miljard euro. Daarmee schuift De Nul één plaats op in de ranking, van de zevende naar de zesde plaats en laat ze de familie Janssen achter zich.



De omzet van Jan De Nul neemt ten opzichte van 2014 met bijna 10% toe tot een bedrag van 2.244 miljoen euro en overschrijdt hiermee voor het vijfde jaar op rij de kaap van 2 miljard euro. Deze omzetstijging is grotendeels te danken aan de succesvolle uitvoering van een aantal grote projecten: de aanleg van het Suezkanaal in Egypte, de havenuitbouw in Ghana (Takoradi), de uitbouw van een haventerminal in Panama, extensie van de Brisbane airport in Australië en de aanleg van een haventerrein voor een olieraffinaderij in Nigeria. Ook de ebitda kent een belangrijke stijging en eindigt op een recordbedrag van 632 miljoen euro. Parallel steeg de nettowinst tot 265 miljoen euro.

De Afrikaanse markt wordt ook voor Jan De Nul steeds belangrijker

In 2015 haalde Jan De Nul Group zijn omzet voor 72% uit zijn bagger- en offshore-activiteiten, voor 25% uit zijn civiele activiteiten en voor 3% uit zijn milieuactiviteiten. Geografisch realiseert Jan De Nul Group in 2015, net als eerdere jaren, zowat 1/3 van de omzet in Europa. 2015 vormde een sterk jaar in de ontwikkelende Afrikaanse markt door projecten in ondermeer Egypte, Nigeria, Ghana, Ivoorkust en Marokko waardoor het aandeel van Afrika in de omzet steeg van 9% in 2014 naar 24% in 2015.

2015 werd afgesloten met een orderboek van 2,7 miljard euro, een lichte stijging in vergelijking met 2014 en een sterke prestatie gezien de uitdagende marktomstandigheden. Daarbij bouwt de groep verder aan een aantal omvangrijke projecten die eerder werden toegekend waaronder in België de A11 in Brugge en Résidence Palace, de nieuwe hoofdzetel voor de Europese Raad.

Begin 2016 werden ook een aantal belangrijke contracten ondertekend die nog niet in het bedrag van 2,7 miljard euro werden opgenomen: een kabellegproject voor een Duits windpark op zee, strandregeneratiewerken in Italië, de verdiepingsbaggerwerken in het toegangskanaal van de Egyptische haven van Abu Qir, de verdiepingsbaggerwerken in Mozambique (Maputo), de havenuitbreidingswerken Pointe-Noire in Congo Brazzaville en de baggerwerken voor de bouw van de West Med Port in Nador (Marokko).