Fernand Huts schreef 30 brieven naar Kris Peeters

kris-peetersHavenondernemer Fernand Huts, hoofd van de logistieke groep Katoen Natie, lijkt wel een pen pal te zijn geworden van Kris Peeters. Hij schreef om en bij 30 brieven aan de federaal minister van Werk. Maar Huts wisselt met Peeters geen wistjedatjes uit. Neen, inzet vormt het statuut van de havenarbeider. Nu zegt Huts dat hij met Katoen Natie 98 miljoen euro wil investeren in de uitbreiding van zijn activiteiten aan het Antwerpse Delwaidedok. Maar de nieuwe werknemers zullen geen havenarbeiders zijn.



De expansie van Katoen Natie slaat op een terrein van 34 hectare in het Delwaidedok. Daar is ruimte vrijgekomen door de verhuis van het bedrijf MSC naar de linkeroever. De investering zou 400 bijkomende jobs opleveren. Maar volgens Huts gaat het plan alleen door als hij van federaal minister van Werk Kris Peeters de garantie krijgt dat de nieuwe werknemers geen havenarbeiders moeten zijn. ‘We hebben daarover zo’n 30 brieven naar minister Peeters geschreven’, aldus Huts.

De Antwerpse havenbaron wil zekerheid krijgen dat ‘soutiens in enveloppes steken’ zoals hij het plastisch weet uit te drukken, geen havenarbeid is. ‘Als die zekerheid er niet komt, investeren we niet.’ Hij verwijst naar Bpost, waar volgens Huts ‘soortgelijk werk gebeurt, in havengebied, maar zonder havenarbeiders.’ Huts is een fervent tegenstander van de zogenaamde ‘wet Major‘ die het havenstatuut verplicht oplegt. De mededeling van Huts komt ook niet uit de lucht gevallen. Morgen heeft minister Peeters een ontmoeting met de Europese Transportcommissaris, Violeta Bulc, over de Belgische reglementering op de havenarbeid, de wet Major. De inzet voor de minister van Werk is meteen duidelijk: 400 nieuwe werkplaatsen.