Fiscus neemt Google Belgium in het vizier

De Belgische belastgingsdiensten hebben hun oog laten vallen op Google Belgium, het Belgische filiaal van Google. De fiscus herbekijkt de cijfers van het bedrijf voor de jaren 2014 en 2015. Het technologiebedrijf had voor 2016 een omzet van 32 miljoen euro aangegeven, wat ver onder de werkelijke activiteit van het bedrijf zou liggen. Volgens schattingen zou de reële omzet meer dan 220 miljoen euro bedragen. Google zegt dat het in onderhandeling is met de Belgische fiscus.



De krant Le Soir merkte dat Google Belgium melding maakt van het belastingonderzoek in haar jaarverslag. “Op het moment dat de jaarverslagen werden goedgekeurd, was de controle nog steeds aan de gang”, aldus Google België, dat er aan toevoegt dat het “momenteel aan het onderhandelen is met de fiscus om tot een akkoord te komen”. De FOD Financiën geeft omwille van zijn beroepsgeheim geen verdere informatie over de zaak.

Het Belgische filiaal van Google noteert in 2016 een omzet van 32 miljoen euro (een stijging van 25 procent) en een winst van 1,9 miljoen. Daarop betaalde het bedrijf 740.404 euro belastingen. De omzet komt echter niet overeen met de reële financiële activiteit van het bedrijf, het verkopen van advertentieruimte. De reclame wordt vanuit Ierland gefactureerd, waar het Europese moederbedrijf van Google zich bevindt, en waar de fiscale voorwaarden voordeliger zijn.