“Fraude diamantair” Nirav Modi slaat (hard) terug

De van miljardenfraude beschuldigde Antwerps-Indiase diamantair Nirav Modi stelt de Punjab National Bank verantwoordelijk voor het stilvallen van zijn bedrijven. De bank zet daarbij de tewerkstelling op de helling van 2.200 werknemers, aldus Modi. De Indiase diamantair, die opgroeide in Antwerpen, wordt er door de tweede grootste Indiase bank van beschuldigd 1,7 miljard dollar te hebben verduisterd. Nirav zegt dat dit bedrag verkeerd is. Zijn schuld zou beperkt zijn tot 0,7 miljard dollar. Door het dossier in de media te brengen is de bank aansprakelijk voor het stilvallen van alle oplossingen, zo zegt Modi.



In een brief aan de bank zegt Modi dat hij nog op 13 februari een bod deed aan de bank. Door het dossier nu openbaar te maken, laat de bank een spoor na van rekeningen die op slag onbetaalbaar zijn geworden. Met de actie heeft de bank de bedrijfsactiviteit van de Firestar groep stilgelegd. Modi zet ook zijn familie uit de wind. Zowel zijn broer, zijn oom als zijn echtgenote zouden losstaan van de Firestar groep. Zijn broer Neeshal beheert nog de Belgische vennootschap Firestar Diamond.

Het Indiaas gerecht heeft ondertussen wel drie topkaderleden van de Firestar groep aangehouden. Er vonden ook talrijke huiszoekingen plaats in zowel kantoren van de groep als in privé-woningen.Dat alles gebeurt terwijl er in de straten van Mumbai betoogd wordt door klanten van de bank die vrezen voor een melt down. Op de beurs verloor de Punjab National Bank meer dan een kwart van haar waarde.