De grote ambitie van Jürgen Ingels

Jürgen Ingels in het programma “Leeuwenkuil” van Vier waarin jonge ondernemers worden uitgedaagd.

Techondernemer en durfkapitalist Jürgen Ingels gaat op zoek naar 150 tot 200 miljoen euro extra durfkapitaal. Ingels wil op die manier meespelen in grotere kapitaaloperaties van high tech start-ups. Het gaat dan al snel om operaties van 15 tot 20 miljoen euro. Momenteel stuurt Ingels met zijn fonds Smartfin 75 miljoen euro aan waarvan al 28 miljoen is geïnvesteerd in 6 start-ups, dus gemiddeld net geen 5 miljoen per project. De resterende middelen moet Smartfin in principe behouden om te volgen in nieuwe kapitaalrondes van de huidige participaties. Aandeelhouders van Smartfin zijn naast een aantal institutionele partners de ondernemers Jos Sluys (Saffelberg), Jan De Clerck (Domo) en de vroegere Palm brouwer Jan Toye. Ingels geeft zichzelf een jaar de tijd om de nieuwe middelen op te halen.



“Kapitaalrondes worden steeds groter in Europa.’Een zogenaamde Series B, de tweede grote kapitaalronde die een start-up doet, heeft al vaker een omvang van 10 tot 15 miljoen euro. Met een fonds van slechts 75 miljoen euro kan je dan bij echt interessante bedrijven niet meer volgen. Die moet je dan laten schieten, terwijl we echt willen meespelen met de Europese top.”, zegt Ingels in de krant de Tijd.

Tot de huidige operaties van van Smartfin behoren onder meer NG Data, een Gentse specialist in het beheer van big data, die eind vorig jaar nog 16 miljoen euro bijtankte. Maria DB, een Finse maker van software voor het beheer van databases waar Smarftin in investeerde, kreeg onlangs een injectie van 23 miljoen euro van de Chinese techgigant Alibaba. Naast Smartfin richtte Ingels samen met techondernemer Wim De Waele (ex-iMinds) ook het fintechplatform Eggsplore op, dat later werd omgedoopt tot B-Hive. Dat ambieert om van Brussel een hotspot te maken voor innovatieve financiële technologie.