Hoe (weinig) Belgisch is Hema-overnemer Core Equity Holdings?

Volgens persberichten wordt Core Equity Holdings de nieuwe eigenaar van de Nederlandse noodlijdende distributiegroep Hema. Core Equity huist aan Brusselse Louisalaan en werd door de Nederlandse pers uitbundig onthaald als “de nieuwe Belgische eigenaar van Hema”. Maar dat is verre van duidelijk. Core Equity Holdings is een 100 % offshore product waarbij de echte eigenaar die 1 miljard euro op tafel zou leggen voor Hema onbekend blijft. Toch zijn er voldoende aanwijzingen die toelaten op zoek te gaan naar een Belgische fortuin dat schuilgaat achter Core Equity Holdings.



De Belgische vennootschap Core Equity Holdings werd in 2016 opgericht door de gelijknamige holding met zetel in Hong Kong. Ondertussen dook ook een Core Equity Holdings op in Luxemburg. Die werd dan weer opgericht door een gelijknamige holding met zetel in de Kaaimaneilanden. Met andere woorden allemaal offshore constructies om de ware identiteit van de overnemer van de Hema-winkels verborgen te houden. Enig zoekwerk leert al snel dat de hele Core Equity constructie werd opgezet door Alter Domus, een Luxemburgse specialist in dit soort constructies. Die Alter Domus heeft al veel werk verzet voor grote Belgische fortuinen.

De website van Core Equity ook alvast indrukwekkend. Zo toont ze een team van 14 ervaren financiële specialisten waarvan de meeste buitenlandse ervaring hebben. Onder hen ook een aantal Belgen. Twee rode lijnen zijn daarbij terug te vinden. Veel van die experten stapten over van Bain Capital en van The Boston Consultancy groep. De eerste kennen we als de kracht achter de mislukte overname van het bedrijf Resilux vorig jaar. The Boston Consultancy wordt onvermijdelijk geassocieerd met Eric Wittouck, de derde rijkste Belg. Alter Domus werkte in het verleden dan weer veel voor de Rijkste Belg, Alexandre Van Damme. Misschien krijgen we de komende dagen meer zicht op de Hema-constructie.