Van Holsbeeck eist 1,8 miljoen van Marc Coucke

Ex-Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck claimt 1,8 miljoen euro van Marc Coucke, de nieuwe eigenaar van de Brusselse voetbalploeg. Die 1,8 miljoen staat voor 2 keer de vroegere jaarwedde van Van Holsbeeck, goed voor 1,5 miljoen, plus 300.000 euro aan premies. Coucke ontsloeg Van Holsbeeck en bood hem in een minnelijke schikking 500.000 euro aan. Waarna wat heen en weer met modder werd gegooid en er geen compromis werd bereikt. De zaak zit nu in arbitrage.



De 63-jarige Van Holsbeekc diende officieel een klacht in bij de juridische dienst Cepani, het Belgisch centrum voor conflictbemiddeling, om zijn volledige ontslagvergoeding op te eisen, zo weet het Nieuwsblad. Omdat Van Holsbeeck geen officiële werknemer van Anderlecht was, kon hij niet terecht bij de arbeidsrechtbank. De sportief directeur werkte via zijn vennootschap Aena als zelfstandige voor paars-wit. Het centrum voor conflictbemiddeling zal nu drie advocaten met het dossier belasten. Eén aangeduid door Van Holsbeeck, één aangeduid door Coucke en één neutrale. Zij moeten een eensluidend oordeel vellen. Volgens Van Holsbeeck kan er binnen het jaar een uitspraak volgen, maar de tegenpartij beweert dat ze het tot vier jaar kunnen laten aanslepen. Op Anderlecht worden de dossiers die Van Holsbeeck moest achterlaten alvast uitgeplozen op zoek naar fouten om te ontsnappen aan de grote ontslagvergoeding.

Coucke ergerde zich vooral aan de manier waarop Van Holsbeeck de laatste transfertperiode in december vorig jaar afwerkte. Van Holsbeeck deed zo goed als niets terwijl Coucke zelf nog niet kon tussenkomen omdat de overname van de club nog niet was afgerond. “Nog drie maanden aanmodderen, had ons niet geholpen, Van Holsbeeck heeft uitstekend werk geleverd, maar we waren het over veel dingen niet eens. Zijn vertrek had wel mooier gekund. Weet je, mocht ik me gemoeid hebben – wat niet kon, omdat de club in overname zat – dan had de kern er anders uitgezien.” zo zei Coucke daarover.