Karel Anthonissen gooit knuppel in Marokkaans hoenderhok

Het debat dat is gelanceerd omtrent de cocaïnehandel in Borgerhout door Marokkaanse clans keert zich meer concreet tegen de linkse partijen SP.a, Groen en de PVDA. Nu gooit Karel Anthonissen, gewestelijk directeur bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), een knuppel in het hoenderhok. “Toen wij in 1999 met het faillissement van de Banque Chaabi du Maroc in Borgerhout een kans kregen om in die maffia binnen te kijken, kwamen de vrienden die het district nu besturen, dat verhinderen.” zegt hij op Twitter. Onder meer een directe verwijzing naar de tussenkomst van PVDA politica en advocate Zohra Othman, momenteel districtschepen in Borgerhout.



Anthonissen verwijst naar een aantal belastingherzieningen van Marokkaanse gezinnen die dateren van 1999. De belastingherzieningen waren een uitloper van een onderzoek naar de Banque Chaabi du Maroc die in 1996 werd gesloten bij een onderzoek naar witwassen van drugsgeld. De persoonlijke dossiers van de klanten werden toen door het parket doorgespeeld aan de belastingen. Uit het onderzoek van de administratie bleek dat de Marokkaanse gezinnen via de bank niet aangegeven inkomsten hadden doorgesluisd naar Marokko. Er volgden rechtzettingen tot 10.000 euro.

Zohra Othman organiseerde het verzet tegen die herzieningen en betoogde ook voor de kantoren van de belastingen. Volgens Othman viseerde de belastingdiensten de kleine man en lieten ze de grote vissen buiten schot. Maar volgens de administratie ging het puur om de toepassing van de wet zoals die voor iedereen geldt. Zohra Othman zetelt nu als schepen samen met SP.a en Groen in de districtraad van Borgerhout. Gisteren stelde de Antwerpse burgemeester dat bepaalde politici in zijn stad dichter bij de cocaïnehandel staan dan ze zelf beseffen, een boude stelling die voor de nodige commotie zorgde.