Karel De Gucht, de Italiaanse landbouwer

Karel De Gucht kan al een hele rits titels achter zijn naam zetten: Belgisch minister van staat, liberaal toppoliticus, Europees commissaris, bestuurder van Proximus en nu ook landbouwer in Italië. De Gucht gebruikt namelijk de verliezen die hij leed als Italiaanse wijnbouwer om zijn belastingen in België naar omlaag te krijgen. De belastingsadministratie is het daar echter niet mee eens. De zaak komt op 14 februari voor de rechtbank.



De huidige rechtzaak, die door de advocaat van De Gucht wordt bevestigd aan de krant de Tijd, gaat voort op een oude zaak. In 2005 boekte De Gucht als toenmalig zakenadvocaat een uitzonderlijke winst van 1 miljoen euro waarop hij nooit belastingen betaalde. Volgens de Bijzondre Belastingsinspectie (BBI) gebruikte hij dat geld om in Italië een villa te kopen. De Gucht bracht die Toscaanse villa annex wijngaard onder in de landbouwvennootschap Agricola La Macinaia. Hij verbouwt er ook op bescheiden schaal Italiaanse wijn.

Als ik in België moet belastingen betalen op het geld waarmee ik de Italiaanse landbouwvennootschap heb opgericht, dan mag ik ook de verliezen van die landbouwvennootschap in België activeren, zo redeneert De Gucht. Niet zo, zeggen de belastingen nu. “De nieuwe zaak is er gekomen omdat de BBI mij tegen elke logica in achtervolgt om een meerwaarde te kunnen belasten. Maar in dat geval kunnen wij ook de puntjes op de i zetten, wat we in het verleden nooit gedaan hebben.” zo zegt De Gucht in de krant. De eerste zaak die teruggaat op 2005 is nog steeds niet beslecht voor de rechtbank. Nu komt daar dus een tweede zaak bij. De Gucht vocht ondertussen ook een persoonlijke strijd uit met BBI-topman Karel Anthonissen. Die lijkt hij te hebben gewonnen. Anthonissen werd enkele terug uit zijn functies opzij gezet.