KPMG: opnieuw voorbehoud bij balans familie Hurbain

Bedrijfsrevisor KPMG tekent voor het tweede jaar op rij voorbehoud aan bij de balans van de mediagroep Rossel van de familie Hurbain. Rossel beheert een gediversifieerde mediagroep met als vlaggenschip onder meer de krant Le Soir. De groep noteert voor 109 miljoen euro positieve consolidatieverschillen op zijn jaarrekening. Dat is het verschil tussen het eigen vermogen van een aantal overgenomen bedrijven en de boekwaarde in de balans van Rossel. KPMG stelt dat die verschillen moeten worden afgeschreven, Rossel doet dat (opnieuw) niet. Volgens KPMG bedraagt de nettowinst van Rossel dan ook geen 23 maar 18 miljoen euro.



Rossel zag zijn omzet stagneren op 507 miljoen euro. Ook de operationele cashflow bleef gelijk op 40 miljoen euro. De nettowinst steeg van 19 naar 23 miljoen euro. Revisor KPMG legt zich daar niet bij neer. Volgens de revisor moest in 2016 36 miljoen euro worden afgeschreven op de consolidatieverschillen en in 2015 32 miljoen jaar. Voor beide jaren is de netto winst daardoor 5 miljoen euro overschat. De relaties tussen KPMG en de familie Hurbain gaan er blijkbaar niet op vooruit. De revisor maakt immers ook nog een aantal negatieve opmerkingen over documenten die te laat werden neergelegd, net als de balans zelf trouwens.

In zijn commentaar wijst het bedrijf er op dat de winst in de print sector blijft onder druk staan ten voordele van de digitale sector. De transitie van print naar digitaal in de advertentiemarkt zet zich door.