VASTGOED – Land Invest en Dominique Janne: de naweeën van een slecht dossier

Dominique Janne

De Brusselse vastgoedondernemer Dominique Janne doet er alles aan om de verkoop van de Land Invest aandelen van het pensioenfonds Ogeo aan de Antwerpse groep Triple Living te dwarsbomen. De Luikse rechtbank gaf hem nu gelijk en blokkeert de verkoop van de aandelen tijdelijk. Maar wat blijkt? Het is te laat de put gevuld als het kalf verdronken is. En dat blijkt zo te zijn in het geval van Dominique Janne. De aandelenverkoop zou immers zijn gebeurd voor de rechtbank zijn oordeel velde. Voor het Antwerpse stadsbestuur zou dat alvast een opluchting zijn. Die wil immers niets liever dan een definitief punt te zetten achter de saga van Land Invest.



U herinnert zich het verhaal wellicht nog. De vastgoedmakelaar Land Invest was voor 50 % in handen van de Nederlandse vastgoedinvesteerders Erik Van der Paal en Marc Schaling en voor 50 % van het pensioenfonds Ogeo. Die laatste maakt deel uit van de Waalse PS-gecontroleerde holding Tecteo. Er rezen dan ook nogal wat vragen waarom het Antwerpse stadsbestuur onder leiding van N-VA burgemeester Bart De Wever precies zaken wou doen met dit half PS-gestuurde vehikel. Die vragen klonken nog luider wanneer bleek dat Erik Van der Paal in het sterrenrestaurant Het Fornuis zoete broodjes bakte met het Antwerpse stadbestuur. Na een heuse mediastorm kwam het dossier in een stroomversnelling. Zowel de Nederlanders als Ogeo trokken zich terug uit Land Invest dat via de groep Triple Living in handen kwam van de Antwerpse families Cavens en Paeleman. Alles leek daarmee terug op zijn pootjes te vallen. (Lees verder onder de foto)

De omvang van de Slachthuissite met stippellijn in beeld

Maar dat was buiten Dominique Janne gerekend. Die vastgoedondernemer staat niet enkel gekend om zijn flamboyant en explosief karakter maar ook om zijn goede banden met bepaalde PS-politici. Janne was dus goed op de hoogte van de potentie van Land Invest dat onder meer de lucratieve ontwikkeling van de Antwerpse Slachthuissite op zich mag nemen. Janne lanceerde een overnamevoorstel van de Land Invest aandelen van Ogeo. Maar naar eigen zeggen werd hij niet gehoord en kreeg hij geen faire kans in de onderhandelingen. Janne maakt zich sterk dat hij allerhande malversaties in het dossier ontdekte. Nu lijkt hij in snelheid gepakt. Een anonieme bron vertelt aan de krant L’Echo dat de deal afgerond werd voor Janne de rechtbank kon overtuigen. De vraag is nu of Janne zich zal neerleggen bij deze gang van zaken.