Luc Tack miljardair af

Luc Tack, rechts naast premier Charles Michel.

De ondernemer Luc Tack is niet langer miljardair. De afgeschoten fusie van de beursgenoteerde bedrijven Picanol en Tessenderlo zorgen er voor dat Tack zijn vermogen ziet terugvallen van 1,1 miljard euro naar 870 miljoen euro. Tack rekende zichzelf rijk in de fusie operatie, zo blijkt nu nogmaals nadat de kleine maar belangrijke minderheidsaandeelhouders van Tessenderlo de fusie operatie hebben afgeschoten. Tack lijkt zich nu definitief terug te trekken van het beursfront om zijn wonden te likken.



Half december maakte Tack zijn intentie bekend om de beursgenoteerde fabrikant van textielmachines Picanol om te vormen tot de holding Picanobel. Die holding zou dan de ook al beursgenoteerde chemiegroep Tessenderlo opslorpen. Tack controleert de meerderheid van Picanol en meer dan een kwart van Tessenderlo. Aan de hand van de door hem voorgestelde waarderingen, kwam zijn vermogen na de fusie op 1,1 miljard euro.

Maar in Tessenderlo zijn een aantal belangrijke institutionele beleggers actief. En die zagen de fusie met het minder bekende Picanol niet zitten. Meer zelfs. Ze zagen er een operatie in waarbij Tack zonder geld op tafel te leggen de controle zou verwerven over Tessenderlo. “Een insiderdeal” werd luidop gezegd. Tack zou de meerderheid in Tessenderlo verwerven zonder daarvoor een premie te betalen. Tack besloot daarop zijn geplande fusie uit te stellen en te gaan praten met de minderheidsaandeelhouders. Dat heeft nu blijkbaar geen zoden aan de dijk gezet. De operatie blijft geblokkeerd waarop Tack besloot het geheel af te blazen. Op de beurs incasseerde Tessenderlo meteen een verlies van 5 procent terwijl Picanol er 7 procent op vooruitging. Het kostte Tack meteen zijn titel van euro-miljardair.