Marc Coucke trekt Versluys in Top 100

De Oostende ondernemer Bart Versluys komt met stip binnen op plaats 95 in de lijst van De Rijkste Belgen. Met dank aan Marc Coucke. Die waardeerde het bouwbedrijf van Bart Versluys op 150 miljoen euro. Coucke betaalde 75 miljoen euro voor 50 procent van het bedrijf, waarvan 55 miljoen in cash en 20 miljoen als kapitaalsverhoging. Via Versluys Invest behoudt Bart Versluys de overige 50 procent van de groep.

Nu de operatie is afgerond komt het vermogen van de 43-jarige Bart Versluys op 155 miljoen euro, meteen goed voor de 95ste plaats in onze ranglijst van De Rijkste Belgen. Met de komst van Bart Versluys zakt de familie Van Geet, gekend van de vastgoedbevak VPG, één plaatsje en verdwijnt uit de Top 100.



Bart Versluys lijkt daarmee definitief te zijn opgenomen in de inner circle van Marc Coucke. Dat blijkt ook uit de beursoperatie die Coucke opzet rond het Luikse farmabedrijf Mithra van François Fornieri. Het bedrijf wil binnenkort via een beursintroductie 50 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Marc Coucke heeft al toegezegd 20 miljoen daarvan vol te storten. Eerder al regelde Coucke een privé-plaatsing voor Mithra, goed voor 54 miljoen euro. 20 daarvan kwam opnieuw van Coucke. Voor de rest deed hij beroep op zijn netwerk. Grootste naam daarbij is Filip Balcaen, de tiende Rijkste Belg, naast ondernemers als Joris Ide, Jan Boone en Paul Buysse. Maar nu stapte ook Bart Versluys mee in het kapitaal van Mithra. En blijkbaar zijn er ook nog voetbalnetwerken. Een andere ‘volger’ in het dossier is immers Luciano D’Onofrio, voetbalmakelaar en de voormalige sterke man van Standard Luik, nu in handen van die andere miljardair, Roland Duchâtelet.

Mithra wil met al die verse middelen een anticonceptiepil ontwikkelen op basis van een natuurlijk hormoon. Dit geneesmiddel, Estelle genaamd, gaat volgend jaar de laatste onderzoeksfase in. De natuurlijke pil zou minder bijwerkingen hebben dan de klassieke anticonceptiemiddelen met synthetische hormonen. Mithra is vandaag al marktleider in generische anticonceptiepillen in België. Een schaduw over het dossier kwam er met het bericht dat er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen Fornieri wegens omkoping. Zijn bedrijf zou artsen hebben omgekocht met reizen en iPads om zo meer Mithra-producten voor te schrijven. Iets wat Fornieri ten stelligste ontkent.