Maurice Lippens: “Ik ben een dinosauriër die af en toe eens uit de kast mag komen”

Ooit was hij de machtigste financier van het land. Nu omschrijft Maurice Lippens zichzelf als een man zonder macht, een dinosauriër die misschien wel 250 miljoen euro verloor aan de val van de bank Fortis in 2008. “Toen mijn oom me vroeg om zijn plaats in te nemen als lid van de raad van bestuur van de verzekeraar AG, was mijn antwoord letterlijk: I don’t like the establishment. Al die jongens van de Generale Maatschappij, van de Bank… ik moest ze allemaal niet hebben. Dat is de paradox van het leven.”



Ex-bankier Maurice Lippens koos de krant De Morgen uit de groep van Christian Van Thillo om zijn eerste grote interview in jaren te geven. Lippens blijft onschuldig pleiten in het dossier van de val van de bank Fortis. In 2008 kwam hij in het oog van de financiële storm te staan die over Europa trok. Als sterke man van Fortis had hij gevochten voor de overname van ABN-Amro. Slechte timing, zo bleek. Hij werd beladen met alle zonden van Israël. Fortis kapseisde, aandeelhouders verloren hun geld. De bank luistert nu naar de naam BNP Paribas en is in Franse handen. Maurice Lippens zelf heeft zijn verantwoordelijkheid in de val van de bank altijd gerelativeerd. Na de val van de bank kwam hij in een burn out terecht.

Over Fortis

Met de overname van ABN-Amro kregen wij het gedeelte dat minder risico bevatte: het bankennetwerk in Nederland. Al de retail was voor ons, en het vermogensbeheer. Alles wat te maken had met CDO’s (rommelkredieten, nvdr) van ABN Amro ging naar Royal Bank of Scotland en de buitenlandse vestigingen gingen naar Santander. We kregen precies wat we wilden: onze positie verstevigen in Nederland. Maar het bleef natuurlijk wel een zware overname. In normale omstandigheden hadden we ook wel een jaar of twee, drie gezweet, maar in die tijd zouden we activa verkopen om onze schulden te verminderen. Toen kwam de tsunami en was er geen tijd meer. We waren een schip van de Oost-Indische Compagnie dat volgeladen met goud in een storm belandde.

Was Dexia geen politiek beest geweest, dan hadden ze die bank niet gered. En dan hadden ze misschien meer gedaan voor Fortis. Misschien waren we te groot voor België en Nederland. De Luxemburgers hebben hun rol gespeeld, de Nederlanders spijtig genoeg niet. En de Belgen, daar heb ik een groot vraagteken bij. De Fransen hebben daar een geweldig cadeau gekregen van de Belgen. Niet te begrijpen.”

Weet u wat Elio Di Rupo of Robert Tollet zeggen? Een vermogensbelasting brengt niets op, het is een symbool. C’est pour la base.”

Over geld en familie

Geld verschaft onafhankelijkheid, zonder de vrees voor een tegenslag. Van bij AG heb ik keuzes gemaakt waarvoor ik bij tegenslag ontslagen zou kunnen worden. Die standpunten heb ik durven in te nemen omdat ik een matras had. Het was moed, maar wel geassisteerde moed. Er zijn mensen die veel geld hebben, maar die geen moed hebben. Die blijven rentenieren.”

Over vermogensbelasting

We moeten een beetje opletten met die afgunst. Kijk naar meneer Van Damme (De Rijkste Belg, nvdr) die naar Zwitserland gaat. Die man is weggepest door de pers, die koste wat het kost zijn privacy wilde doorbreken. Het zal u verbazen, maar ik heb goede relaties bij de PS. Weet u wat Elio Di Rupo of Robert Tollet (voorzitter Centrale Raad Bedrijfsleven, met PS-etiket, nvdr), zeggen? Een vermogensbelasting brengt niets op, het is een symbool. C’est pour la base. Ik zou liever hebben dat ze iets anders kiezen dat echt geld opbrengt.”

Over macht

Je krijgt dat zonder te beseffen wat het is. Een beetje hetzelfde als porno: je weet niet wat het is, tot je het ziet. En nu heb ik geen macht meer. Ik ben een dinosauriër die af en toe nog eens uit de kast mag komen.”