Muziekinstrumentenmuseum zit zonder muziek

Wie dezer dagen het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum (MIM) bezoekt, riskeert van een kale reis thuis te komen. Wat is essentieel in een muziekinstrumentenmuseum? Juist, muziek. Wat is er niet meer in het MIM? Juist, muziek. Het museum hanteerde ooit de slogan “U hoort wat u ziet” waarbij de bezoeker via een klassiek infrarood audio apparaat het instrument kon beluisteren waar hij naar aan het kijken was. Door een slordigheid van het museum is dit systeem nu weggevallen. De directie belooft er iets aan te doen.



De draagbare audiogidsen werden in het MIM sedert 2012 geleverd en onderhouden door het bedrijf Artspot. Dat contract werd twee keer verlengd. Maar nu houdt de Inspectie van Financiën een derde verlenging tegen. Er moet een nieuwe openbare aanbesteding komen. En dat vergt heel wat tijd. En politieke goodwill, onder meer van het kabinet van de bevoegde minister Zuhal Demir.

In de krant L’Echo doet Jan Bossier van Artspot zijn beklag. “Voor ons gaat het leven gewoon door. Maar onze ploeg heeft samen met het museum heel wat geïnvesteerd in de ontwikkeling van een goed audio product. Dat is niet alleen demotiverend voor ons maar vooral voor de bezoeker.” De directie van het MIM zegt dat de aanbesteding volgende week op papier klaar moet zijn. In april zou het nieuwe audiosysteem dan operationeel moeten worden. In afwachting wil ze vanaf volgende maand een alternatief systeem op poten zetten met MP3 bestanden.