Nederlandse kranten: 64 % in Vlaamse handen

nederlandse-krantenDe mediabedrijven Corelio, mee in handen van de familie Leysen, en Concentra, van de Limburgse familie Baert, gaan nu ook hun buitenlandse belangen en hun tv-belangen samenbundelen. Eerder al kwamen hun Vlaamse kranten samen in de joint venture Mediahuis. Die laatste neemt nu ook de aanzienlijke Nederlandse krantenbelangen van beide bedrijven over. Voor Corelio gaat het om NRC en voor Concentra om de regionale krantengroep Media Groep Limburg met de titels De Limburger en Het Limburgs Dagblad. Samen met de Persgroep van Christian Van Thillo controleren de Vlaamse mediabedrijven nu 64 procent van de Nederlandse betaalde krantenmarkt. Van Thillo steekt er wel boven uit met 52 % tegenover 12 % voor Mediahuis.



De tweede stap in het huwelijk tussen Corelio en Concentra lag voor de hand. Behalve de Nederlands-Limburgse kranten worden ook de participaties in De Vijver Media (tv-omroepen Vier, Vijf, Zes, productiehuis Woestijnvis), de krant Metro, de Nederlandstalige en Franstalige radio Nostalgie en de exploitatie van de regionale tv-zenders ATV, TV Limburg, TV Oost en ROB TV ondergebracht bij Mediahuis.

Met de nieuwe fusie zal Corelio om en bij 60 procent controleren van Mediahuis en Concentra 40 procent. Mediahuis is nu een groep met ongeveer 2.000 medewerkers en een omzet van meer van 530 miljoen euro, waarvan een derde wordt gerealiseerd in Nederland. De verschillende nieuwsmerken van de uitgever zullen goed zijn voor een dagelijkse oplage van ruim 900.000 kranten en een online bereik van twee miljoen mensen.