Nederlanders willen Resilux wegbluffen

ATGDe Nederlandse groep Airopack Technology Group (ATG) heeft het beursgenoteerde bedrijf Resilux, onder controle van de familie De Cuyper, in gebreke gesteld. Inzet vormt de joint venture Airolux die beide bedrijven zijn aangegaan. Airopack verwijt Resilux dat het niet voldoende strategische ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van Airolux. Resilux, producent van PET flessen, zegt zich te beraden over de nieuwe situatie. Inzet van het dispuut is naast veel geld een nieuw strategisch marktaandeel. De Nederlandse pers heeft het over ‘blufpoker’ van ATG dat aan de rand van de financiële afgrond zou hangen.



Airolux ontwikkelde een nieuw milieuvriendelijk systeem van dispenser die werkt op lucht en niet op gas. Vorig jaar kende het systeem zijn commerciële doorbraak. De groep Gillette besliste het systeem toe te passen in miljoenen flesjes. Een succes waarvoor Resilux om en bij 25 miljoen euro op tafel had gelegd terwijl Airopack voornamelijk technologie inbracht.

Eind vorig jaar verraste Airopack aandeelhouder Quint Kelders vriend en vijand door een persbericht te publiceren waarin hij stelde dat een Amerikaanse groep bereid was 120 miljoen euro te investeren in Airolux. ‘Een kleiner deel van dat bedrag’ zou worden gebruikt om Resilux uit te kopen, zo werd er zijdelings bij vermeld. Onmiddellijk stond de beurskoers van Resilux onder druk.

Normaal dat men bij Resilux nogal verrast was door het bericht, zeker omdat de waardering van Airopack plots 120 miljoen euro bedroeg. Maar volgens de Nederlandse krant ‘Het Financieele Dagblad’ moet de familie De Cuyper nog niet te ongerust zijn. Resilux heeft een beurswaarde van ruim 280 miljoen euro en zit ruim bij kas. De Belgen hebben geen haast om te verkopen. ATG zit daarentegen op zwart zaad. De Nederlands-Zwitserse onderneming heeft een beurswaarde van circa 150 miljoen euro, maar bij publicatie van de halfjaarcijfers in september had het bedrijf nog slechts 4,5 miljoen euro in kas. De verliezen waren in de eerste helft van vorig jaar opgelopen tot 4,2 miljoen euro.

En de beurskrant ontdekte nog volgend opmerkelijk citaat bij de halfjaarcijfers van ATG. Nadat gewag is gemaakt van de zwakke kaspositie en het hoge verlies, staat er: ‘Deze omstandigheden wijzen op een materiële onzekerheid, waardoor een significante twijfel kan ontstaan over het voortbestaan van de Groep.’ Met andere woorden: ATG staat op de rand van de afgrond. De conclusie aldus de krant: Kelders bluft met zijn kaarten open op tafel.