NIEUW – Bart Verhaeghe fuseert Uplace vastgoedvennootschappen

De holding UMP fuseert met de vastgoedvennootschappen Ustay, Uwork, Utower en Workstay. Al die bedrijven zijn onderdeel van het Uplace project in Machelen van de gelijknamige projectontwikkelaar van Bart Verhaeghe. UMP is de holding boven de NV Uplace zelf en Ushop. In totaal zijn een 10-tal vennootschappen betrokken bij het Uplace-project. Ze worden in fine allen overkoepeld door de holding Beaver Lakes. Uplace woordvoerder Lies De Smedt stelt dat de herstructurering een puur intern karakter heeft en zonder operationele gevolgen is voor het project zelf. Naar eigen zeggen kijkt Uplace aan tegen 63 miljoen euro verlies aan gedane investeringen in het project. Daarboven op komt 23 miljoen euro voor de aankoop van de gronden. Het dossier Uplace ligt momenteel op de tafel van de Vlaamse regering. Die bekijkt of ze in het huidige stadium, na een hele reeks negatieve adviezen, nog kan vasthouden aan het project waarbij de gesaneerde site wordt omgevormd in een “belevingscentrum” of als er een volledig nieuw project moet komen.



De vastgoedprojecten van Uplace zijn opgesplitst in vier vastgoedvennootschappen: Uwork (lage kantoren), Ustay (het hotel), Ushop (winkelcomplex) en Utower (de kantoortoren). Dat heeft deels te maken met de verschillende financiering die voor elk type is vereist. Een hotel of kantoor vraagt nu eenmaal een andere financiering dan een shoppingcenter, zo zei Uplace vroeger. Nu is die opsplitsing blijkbaar niet meer nodig. De grootste verliezen zitten bij Uplace, 35 miljoen overgedragen verlies, en Ushop, 8 miljoen overgedragen verlies. Uwork staat dan weer voor een hypothecaire waarborg van 19 miljoen euro. UMP zelf draagt 11 miljoen overgedragen verlies mee terwijl de moederholding Beaver Lakes goed is voor een vermogen van om en bij 150 miljoen euro. Zowel Beaver Lakes als UMP werden in oktober 2015 gerepatrieerde vanuit het Groot-hertogdom Luxemburg naar België.

De toekomst van Uplace is momenteel onzeker. Er gaan stemmen op om het project in een soort mini-versie uit te bouwen. Anderen zeggen dat het project lokaal moet worden geïntegreerd met een sociale functie.