NIEUW – Familie de Murga verkoopt ACP aan Amerikaanse concurrent

De familie de Murga heeft haar Belgisch kooldioxidebedrijf ACP verkocht aan de Amerikaanse concurrent Air Products. ACP is het grootste onafhankelijke kooldioxidebedrijf (CO2) in Europa met vier productie-installaties voor vloeibaar CO2 en twee productielocaties voor droogijs. Meteen heeft de familie de Murga al haar industriële activa van de hand gedaan. In 2016 verkocht ze ook al Antwerp Gas Terminal. Op die transactie boekte ze een meerwaarde van 195 miljoen euro. Over de verkoop van ACP worden geen financiële details bekend gemaakt. Met de verkoop komt wel een industriële nicheparel in buitenlandse handen.



ACP maakt geen afzonderlijke groepscijfers bekend. De groep omvat 120 werknemers en heeft zijn hoofdkwartier in het Limburgse Heusden-Zolder. Er zijn ook vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Polen en Oekraïne. Koolzuur of CO2 is duidelijk aan een opmars bezig. De groepsomzet bedraagt om en bij 40 miljoen euro. Het gas wordt onder meer gebruikt bij productie van frisdrank, voor droogvries processen en als industriële grondstof. Door de verkoop komt ACP terecht bij Air Products Europa in Rotterdam. De Amerikaanse multinational Air Products staat voor een omzet van 8 miljard dollar en een beurswaarde van 35 miljard dollar.

De familie de Murga heeft haar wortels mee in het water producerend bedrijf Spa Monopole. Koolzuur is daarbij essentieel. De familie is nu nog hoofdzakelijk actief in het beheer van haar vastgoed. De verkoop van ACP dateert van half februari maar bleef tot vandaag onder de radar.