NIEUW – Familie Vanaudenhove diept verlies met Bristol fors uit (en wordt bedrijf in herstructurering)

De familie Vanaudenhove heeft het management van hun schoendistributeur Bristol, ex-ShoePost, terug in eigen handen genomen. En dat is nodig ook. Hun bedrijf ziet het netto verlies oplopen van 3,6 miljoen euro in 2016 tot net geen 10 miljoen euro in 2017. In een saneringsgolf worden 20 van de 270 winkels gesloten. Euro Shoe Group heeft het statuut gekregen van bedrijf in herstructurering. Het vermogen van de familie Vanaudenhove daalt van 42 naar 32 miljoen euro. Dat de familie verandering wil, mag ook blijken uit de benoeming van drie nieuwe (Nederlandse) bestuurders: Susan Lendrink, CFO van de Bijenkorf, Frans ten Berge, topman van de kledingdistributeur Beekman Group, en Roland Palmer, directeur Benelux van internetgigant Alibaba. Dat kan dus tellen.



Het zijn truken van de foor, veronderstellen we. Enkele weken terug gaf de familie Vanaudenhove een groot interview aan de Tijd. Daarin werd wel de sluiting aangekondigd van 20 winkels, maar er konden geen details worden gegeven over verliescijfers. Ook de erkenning als bedrijf in herstructurering kwam niet aan bod. De familie had vroeger al een merkwaardige communicatie strategie. Daarbij maakte ze eerder bekend 100 nieuwe winkels te zullen openen. Een stunt om in de media te komen, zo klinkt het nu.

Het is duidelijk dat de internetcrisis in de distributie nog lang niet voorbij is. De Euro Shoe Group, nu dus Bristol keten, ziet de omzet terugvallen van 144 naar 138 miljoen euro. De bedrijfskosten stijgen echter licht tot 158 miljoen euro. Het netto verlies bedraagt ultiem 9,8 miljoen euro. De groep werkt verder aan de omvorming van hun label van Euro Shoe naar Bristol. Het aantrekken van onder meer Roland Palmer als bestuurder wijst er op dat de familie meer wil inzetten op online verkoop. In het gesprek met de Tijd stelt Kenneth Vanaudenhove trouwens dat Zalando de markt kapot maakt. De onlineverkoper profileert zich onder meer met het feit dat klanten aangekochte schoenen gratis kunnen terugsturen. Bij Shoe Post kunnen klanten schoenen gratis terugbrengen naar de winkel, maar terugsturen per post kost wel geld.