NIEUW – Frère haalt snacks Vanreusel binnen

Het durffonds Ergon stapt in het kapitaal van de Limburgse familiale snackproducent Vanreusel. Na een maandenlange evaluatie haalt Ergon het van zijn Nederlandse concurrent Bencis. Ergon is een onderdeel van de groep GBL van de familie Frère. Het is voor eerst sedert jaren dat Ergon opnieuw actief wordt in een Belgisch bedrijf. Het fonds profileert zich in eerste instantie op Europese schaal. Vanreusel maakt diepgevroren frituursnacks zoals cervela’s, satés, frikandellen, hamburgers, gehaktballen en allerlei kroketten. Het is ook het bedrijf achter de Romeo XXL, een bijzonder lange frikandel waar de Vlaamse muziekgroep De Romeo’s het uithangbord van is. Ergon moet de groei van het bedrijf ondersteunen.



Vanreusel ging eind vorig jaar samen met Deloitte op zoek naar een financiële partner. De nieuwe aandeelhouder moet de groeiplannen van de Limburgse groep begeleiden en sommige familiale aandeelhouders uitkopen. Ergon is Europees actief en investeerde sinds zijn oprichting in 2005 in vier Belgische ondernemingen: het distributiebedrijf King, Corialis (Aliplast), het bouwbedrijf Joris Ide en de uitgever De Boeck. Die participaties werden intussen allemaal verkocht.

Vanreusel is goed voor een geconsolideerde omzet van 47,6 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 12 miljoen. Het zou gewaardeerd worden op 100 miljoen euro. Het bedrijf is marktleider in België en een kleine speler in Nederland. De Limburgse groep heeft twee belangrijke (Nederlandse) concurrenten in de Benelux: Izico, met het merk Bicky Burger en Van Geloven met het merk Mora. Izico is in handen van de investeringsmaatschappij Egeria, die aanleunt bij de schatrijke Nederlandse familie Brenninkmeijer, die fortuin maakte met de kledingwinkels van C&A. De Canadese frietreus McCain controleert sinds vorig jaar de meerderheid van Van Geloven.