NIEUW – Guido Vanherpe bestuurder bij Bank Degroof Petercam

Guido Vanherpe

Ondernemer Guido Vanherpe is benoemd tot bestuurder van de vermogensbeheerder Bank Degroof Petercam. Vanherpe volgt Xavier Van Campenhout op. Die stapte midden vorig jaar tot ieders verrassing op als adjunct-CEO bij Degroof Petercam. Hij ruilde zijn management positie voor een plaats in de raad van bestuur. Maar eind vorig jaar gaf hij ook dat mandaat op. Xavier Van Campenhout was de vertegenwoordiger van één van de stichtende Petercam-families. Guido Vanherpe staat aan het hoofd van de familiale voedingsgroep La Lorraine Bakery Group, ook gekend van de broodjesketen Panos.



Het ziet er naar uit dat de vermogensbankier Degroof Petercam nog redelijk wat fusieproblemen moet oplossen. Het vertrek van Van Campenhout is het zoveelste gevolg van de belangrijke mentaliteitsverschillen tussen beide bedrijven die in 2015 fuseerden. Recent werd ook bekend dat 10 van de 55 werknemers uit de arbitragezaal van de fusiebank werden weggesaneerd. 7 daarvan werden ontslagen, 3 herplaatst binnen de groep. Binnen die arbitragezaal zouden het dan weer de oudgedienden van Petercam zijn die de bovenhand halen op die van Degroof.

Xavier Van Campenhout werd als adjunct-CEO niet vervangen. Volgens CEO Philippe Masset hoefde er niet noodzakelijk een vervanger te komen. De functie van vice-CEO was vooral in het leven geroepen om de fusie tussen Bank Degroof en Petercam mee in goede banen te leiden. Ondertussen wil de fusiegroep een meer Vlaams imago aannemen. De benoeming van Ludwig Criel tot voorzitter van de bank kadert in die strategie.