NIEUW – Koninklijke Muntschouwburg mag nu ook tax shelter gebruiken

De belastingsdiensten hebben de regeling voor het gebruik van de tax shelter door federale cultuurinstellingen goedgekeurd. De eerste die daar op inspeelt is de Koninklijke Muntschouwburg. Die heeft de vennootschap Prospero MM Productions opgericht om de tax shelter te activeren. Met die regeling kunnen sponsors van de opera hun financiële steun fiscaal recupereren. Voorzitter van Prospero MM Productions is Philippe Delussine, CEO van de mediagroep RTL in België en ook voorzitter van de Munt. De naam Prospero is dan weer afgeleid van de gelijknamige protagonist uit het stuk De Storm van Shakespeare. Prospero is daarin wel een magisch duivelskunstenaar. Als dat maar geen voorbode wordt…



Reeds in 2016 keurde de federale regering de uitbreiding van de tax shelter goed van de filmwereld naar de beeldende kunst. Alleen kwam er geen fiscale ruling voor de federale cultuurinstellingen. De regionale instellingen konden de tax shelter daarentegen wel al gebruiken. Dat werkte danig op de zenuwen van de intendant van de Munt Peter De Caluwe. Volgens hem liep de Munt al 750.000 euro mis door het uitblijven van de regeling. “De urgentie moet aangekaart worden, want elke dag verliezen we duizenden euro’s en dat zijn investeringsbedragen die we niet mogen mislopen. Als de tax shelter er niet komt voor de federale instellingen is dat niet minder dan een schandaal. Dan worden wij gediscrimineerd.” zo zei hij enkele maanden terug.

De regeling is niet enkel gunstig voor de Munt maar kan nu ook gebruikt worden door onder meer Bozar en het Nationaal Orkest van België.