NIEUW – Nestlé haalt 2 miljard euro weg uit België

De Zwitserse voedingsmultinational Nestlé heeft het kapitaal van haar Belgisch coördinatiecentrum vermindert van 4,3 naar 2,3 miljard euro. Daarmee stijgt het aantal miljarden dat multinationals de voorbije twee jaar weghaalden uit hun Belgische financieringscentra tot 64 miljard euro. Nog deze herfst verhuist de Duitse chemiegroep Basf zijn interne bank van Brussel naar Ierland. De teller van het aantal weggevloeide miljarden zal daarmee op 80 komen.



De multinationals repatriëren de miljarden om ze op groepsniveau te beheren of toe te wijzen aan financieringsvehikels in landen als Ierland, Luxemburg of Nederland. Die zijn meer fiscaal vriendelijk dan België, zeker nu hier de voordelen van de notionele interestaftrek zijn afgebouwd.

Het gaat in essentie om twee soorten financieringsvehikels: de vroegere coördinatiecentra, zoals bij Nestlé nu, en de interne banken van de multinationals zoals bij Basf. De vehikels van de eerste categorie werden decennia geleden opgericht om van de fiscale gunstregimes in België te genieten, terwijl die van de tweede categorie operationeler zijn en de cashflows in de multinationals optimaliseren.