NIEUW – Overnamekosten duwen familie Vandebeeck in het rood

Pierre Vandebeeck, voorzitter van Siat.

Fimave, de centrale holding van de Brusselse familie Vandebeeck , kijkt aan tegen verlies van 5,9 miljoen euro in het boekjaar 2017. De verliescijfers zijn het gevolg van de overname door Fimave van de plantagegroep Siat. De familie moest haar belang in Siat optrekken van 51 naar 86 procent en ging daarvoor een bankfinanciering aan van 237 miljoen euro. Die financiering kostte in 2017 5 miljoen euro. Daartegenover stonden weinig inkomsten. Het vermogen van de familie daalt van 73 naar 67 miljoen euro. Siat is actief in de productie van palmolie en rubber.

Fimave kocht 35 procent van Siat over van Halcyon Agri, de holding boven de Singaporese rubberproducent GMG Global. Die laatste stapte in 2012 in Siat en hoopte daarmee operationele synergieën te kunnen ontwikkelen. Van die ambitie kwam echter weinig in huis en GMG Global incasseerde een verlies op haar investering.



Siat bezit plantages in Afrika en Cambodja die bestemd zijn voor de productie van palmolie en rubber. In 2015 boekte ze een minwaarde van 26 miljoen euro op de verkoop van palmolieactiviteiten in Gabon. Bedoelding is in de toekomst meer klemtoon te leggen op rubberproductie. In België nam SIAT een participatie van 38 procent in Deroose Plants, een bio-industrie bedrijf dat jonge plantjes ontwikkelt.