NIEUW – Overnames duwen Macharis en VPK boven het miljard omzet (maar vreten aan de winst)

Pierre Macharis

De geïntegreerde Europese verpakkingsgroep VPK Packaging, in handen van de familie Macharis, heeft de kaap van 1 miljard euro aan omzet in 2017 overschreden. Vooral de integratie van overgenomen bedrijven duwt de omzet naar 1,099 miljard euro tegenover 863 miljoen in 2016. Dat gaat wel ten koste van de winstmarges. Een aantal van de overgenomen bedrijven van VPK hebben immers lagere winstmarges dan het moederbedrijf. Dat laatste zag de nettowinst dalen van 50 naar 41 miljoen euro. Net als in 2016 incasseert de familie Macharis een dividend van bruto 15 miljoen euro. Het vermogen van de familie daalt wel van 620 naar 549 miljoen euro.



Het vroeger beursgenoteerde VPK Packaging Group is een geïntegreerde Europese verpakkingsgroep met 48 productievestigingen verspreid over 16 Europese landen, die meer dan 5.000 mensen tewerkstelt. VPK produceert papier, beschermende verpakkingen in golfkarton en massief karton.

De grondstof bestaat bijna uitsluitend uit gerecycleerde papiervezel. Ook de prijsevolutie van die grondstof heeft een licht negatieve impact op het bedrijfsresultaat. Net als de importbeperkingen die China heeft opgelegd. In 2017 kwamen de Nederlandse papierbedrijven Solidpack en Tupack bij de groep VPK. De marges bij die Nederlandse bedrijven liggen lager dan bij VPK. Dat duwde de vrije cash flow van 86 naar 83 euro ondanks de fors hogere omzet en volumes. Momenteel bouwt VPK een nieuwe productie eenheid voor licht gewicht gerecycleerd golfkarton. De investering beoogt de capaciteit te laten toenemen met 400.000 ton vanaf 2020. Nu bedraagt de capaciteit verpakkingskarton 1,3 miljoen ton.