NIEUW – Sergio Herman haalt omstreden financier aan boord

Niet in oktober maar pas in november opent in Brussel de derde Belgische vestiging van Frites Atelier, het luxe frituurconcept dat werd uitgewerkt door topchef Sergio Herman. De Nederlandse miljonair Laurens Hompes pompt 7,5 miljoen euro in het concept maar is nu op zoek naar financiers die zijn risico voor een stuk willen overnemen. Onze redactie leert nu dat ook Joost Tjaden aandeelhouder is van Frites Atelier. Tjaden werkte voor de rijkste Nederlandse families de Pont en Brenninkmeijer tot in 2011 bleek dat hij betrokken was bij de vastgoedfraude rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Tjaden trok zich daarop terug uit het bedrijfsleven en gaf al zijn mandaten op, waaronder dat van commissaris bij het mobiele navigatiebedrijf TomTom. Frites Atelier is momenteel op zoek naar 5 miljoen euro kapitaal. 3,5 miljoen daarvan moet dienen om een lening van Hompes terug te betalen.



Klimop is de codenaam die de Nederlandse justitie meegaf aan de grootste vastgoedfraudezaak ooit bij onze noorderburen. Spilfiguur Jan Van Vlijmen verdiende volgens het openbaar ministerie tientallen miljoenen euro’s door illegale transacties bij vastgoedprojecten. Het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds, tegenwoordig de Rabo Vastgoedgroep, zijn daarbij naar eigen zeggen voor 200 tot 250 miljoen euro benadeeld. Van Vlijmen werd in beroep veroordeeld tot 7 jaar gevangenis. Het was Van Vlijmen die in 2011 Joost Tjaden betaalde opdat die laatste een oogje zou dicht knijpen bij een aantal illegale transacties. Bij Frites Atelier gaf men geen antwoord op onze vragen omtrent Tjaden.

Na Antwerpen en Gent wordt Brussel de derde Belgische vestiging van Frites Atelier. Ook in Nederland zijn er al drie luxefrituren geopend. Elke nieuwe vestiging vergt een investering van om en bij 425.000 euro. Naar eigen zeggen haalde de groep vorig jaar een omzet van 2,7 miljoen euro. Belangrijk is de verkoop van stoofvlees, goed voor extra toegevoegde waarde. Eén op vijf klanten zou dat ook bestellen. De groep is nu op zoek naar 5 miljoen euro kapitaal. 3,5 miljoen daarvan zal worden gebruikt om een lening van Laurens Hompes terug te betalen. Hompes maakte fortuin met de verkoop van zijn kledingmerk Scoth & Soda. Hij woont momenteel op Ibiza.