NIEUW – The Biotech Quality Group in Franse handen

Het jonge Brusselse bedrijf The Biotech Quality Group (TBQG) komt in handen van de Franse groep Assystem Care France. Via de inbreng van hun activiteit ‘Life Science’ verwerft de Franse groep 72 % van TBQG. Die laatste is een snel groeiende specialist in de begeleiding van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Ook Assystem is actief als consultant voor de grote farmabedrijven. Met de overname van TBQG wil Assystem Europees marktleider worden in zijn financieel rendabele niche. Meteen komt een veelbelovend jong Belgisch bedrijf in Franse handen.



Het basisproduct van TBQG luistert naar de naam ‘Apollo Maturity’ en omvat drie onderdelen. Vooreerst is er een algoritme software die toelaat grote hoeveelheden industriële data te verwerken. Daarnaast is er een analysesysteem voor industriële processen. Tenslotte kunnen die processen worden bijgestuurd. De toepassingen zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door de farma industrie en op universitair onderzoeksniveau.

De overname door Assystem viel vorig jaar al, maar de realisatie van de fusie met de activiteit ‘Life Science’ vond pas nu plaats. TBQG, opgericht in 2011, haalde in 2016 een omzet van 9 miljoen euro. Het bedrijf opende filialen in het Zwitserse Neuchâtel en Parijs. 28 % van het bedrijf blijft in handen van de Belgische oprichters. Assystem Care is een onderdeel van de beursgenoteerde ingenieursgroep Assystem. Die is onder meer actief in de nucleaire- en energiesector.