Nieuwpoort ambieert hoogste woontoren aan de Belgische kust

Als het van de West-Vlaamse families Weyne en Lafaut afhangt, komt de hoogste woontoren van de Belgische kust in Nieuwpoort te staan. Beide bouwpromotoren hebben er hun Cond’Or project voorgesteld. Dat voorziet aan de kant van de dijk een woontoren van 24 bouwlagen. Het project wordt voorgesteld als een architecturaal iconisch gebouw. Het voorstel is in elk geval opmerkelijk. Hoogbouw is in regel niet toegelaten aan de dijk. Het voorstel van Weyne en Lafaut werd door de oppositie van Nieuwpoort onmiddellijk in het publiek gegooid. De Nieuwpoortse burgemeester Geert Vandenbroucke (CD&V) vindt dat jammer. Volgens hem gaat het enkel nog maar om een idee.



“Het project Cond’Or moet een landmark worden aan de kust.” zegt Gino Weyne van het Nieuwpoortse bedrijf Condius in de lokale pers. “Aan de kant van de Zeedijk willen we een woontoren van ongeveer 24 bouwlagen optrekken die licht overhelt, zoals een zeil van een schip. Door de hoogte kunnen we op het gelijkvloers een belevingsruimte inrichten met een plein, kunstgalerijen en winkels. Aan de kant van de Albert I-laan bouwen we dan veel lager met extra open ruimte. De buurt hoeft dus zeker niet te vrezen voor inbreuk op de privacy of vermindering van licht en zicht. Voor ons primeert de architectuur. We willen af van het idee om de kustlijn vol te bouwen met karakterloze appartementen die aan elkaar hangen. Het is de bedoeling een iconisch gebouw te realiseren dat mensen aantrekt en een bijkomende boost geeft aan de buurt waar nu weinig passage is. De appartementen zullen gemiddeld 120 vierkante meter groot zijn. Van de Albert I-laan zal je zicht krijgen tot op de Zeedijk.”

Volgens het plan zouden er 79 appartementen komen aan de dijk en 16 aan de kant van de binnenstad, 95 in totaal dus. In Nieuwpoort is het aantal bouwlagen in regel beperkt tot 9, elders aan de kust gaat het doorgaans om 8. Op de Oostendse Zeedijk is de maximale bouwhoogte 16 verdiepingen. Vraag is of daar in dit jaar van gemeenteraadsverkiezingen iets zal aan veranderen. Onder meer bouwondernemer Bart Versluys en zijn partner Marc Coucke zijn sterke voorstander van hoogbouw aan de kust. Voor het Cond’Or project is in zijn huidige vorm alvast nog geen bouwaanvraag ingediend.