Olivier de Spoelberch koopt luchthaven van Namen

Olivier de Spoelberch. (Foto: Stemme)

Olivier de Spoelberch, telg uit de gelijknamige Rijkste familie die de brouwersgroep AB Inbev controleert, heeft de luchthaven van Namen gekocht. Deze regionale luchthaven bedient momenteel voornamelijk kleine vliegtuigen en helikopters. De Spoelberch wil de luchthaven renoveren. Maar er schuilt ook een bedrijfsmatig doel achter de aankoop. De Spoelberch is meerderheidsaandeelhouder van de Duitse groep Stemme, producent van zweefvliegtuigen en drones. De Spoelberch wil de inzet van helikopters en vliegtuigen bij onder meer industriële controlevluchten vervangen door lichtere Stemme-toestellen.



Olivier de Spoelberch woont met zijn echtgenote in het kasteel van Flawinnes dat uitkijkt over de stad Namen. De luchthaven ligt dus zowat in zijn achtertuin. De luchthaven, opgericht door het Amerikaans leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in 1984 geprivatiseerd. Olivier de Spoelberch, zelf piloot van een éénmotorig toestel, wil nu in eerste instantie het restaurant en het hotel van de luchthaven nieuw leven inblazen. De luchthaven omvat een terrein van 27 hektare en een landingsbaan van 700 meter. De site kan 60 vliegtuigen en 7 helikopters herbergen. (Lees verder hieronder)

De Spoelberch is ook op zoek naar investeerders die mee in zijn project willen stappen. Met het netwerk dat de Spoelberch overschouwt mag dat geen probleem zijn. De AB Inbev aandeelhouder is ook bestuurder van de investeringsholding Verlinvest. Toch is de Spoelberch niet in Stemme gestapt voor de snelle winst. Hij ziet het eerder als een ecologische investering waarbij zwaardere toestellen worden vervangen door meer zuinige éénmotorige toestellen, met of zonder piloot. Die kunnen perfect worden ingezet voor industriële controlevluchten. De ecologische ambitie van de Spoelberch beperkt zich trouwens niet tot de luchtvaart. Ook op zijn kasteeldomein, zowel in het kasteel als met de tuinen, wil hij een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk nalaten. Zo heeft hij grote delen van het kasteel zelf gerestaureerd in een atelier dat hij zelf beheerd.