Philippe Van de Vyvere koopt wijndomein Phélan Ségur

De Oost-Vlaamse havenondernemer Phlippe Van de Vyvere heeft zichzelf een fameus verjaardagscadeau gedaan. Twee weken terug werd Van de Vyvere 64 jaar en meteen bleek dat hij ook de nieuwe eigenaar was van het gerenommeerde wijndomein Château Phélan Ségur in het Franse Saint-Estèphe. Een prijs van de transactie is niet bekend, maar het 70 hectare groot domein, inclusief kasteel, moet minstens 25 miljoen euro hebben gekost. Net als Philippe Van de Vyvere zelf is de verkoop gehuld in de grootst mogelijke discretie.



Alles begon met een tweet meer dan 10 dagen terug van de Britse wijnkenner Jancis Robinson die onder meer ook schrijft in de Financial Times. Vanaf dat moment kregen de geruchten de bovenhand. Ook de krant de Tijd liep zich uit de naad om het nieuws bevestigd te krijgen.

Phélan Ségur was sedert 1985 in handen van de drie broers Thierry, Laurent en Stéphane Gardinier. Hun familie maakte fortuin in de meststoffenindustrie. Maar de broers investeerden fors in de luxe industrie. Naast het gereputeerde wijndomein zijn ze onder meer eigenaar van het sterrenrestaurant Taillevent in Parijs met zijn Londens filiaal Les 110 de Taillevent. In de champagnestad Reims beheren ze het kasteelhotel Les Crayères. Recent werden ze ook eigenaar van het kaviaarverwerkend bedrijf Comptoir du Caviar. Het is niet duidelijk waarom ze hun wijndomein in Saint-Estèphe van de hand hebben gedaan. Als we Jancis Robinson mogen geloven, tot nu toe met reden, zal Van de Vyvere blijven investeren in het wijndomein, iets wat ook de Gardiniers voor hem hebben gedaan.