PRIMEUR! Relecom stapt in brouwerij Martens

Martens PET flessenDe familie Relecom wordt aandeelhouder van de Limburgse Brouwerij Martens. Via haar holding Unibra neemt Relecom een belang van 29 procent in Martens. Ze legt daarvoor 10 miljoen euro op tafel. Dat geld wordt door Martens gebruikt om mee te stappen in een investeringsproject van de Chinees-Taiwanese groep FENC. Deze laatste neemt zelf een participatie van 12,5 procent in Martens. De broers Jan en Fons Martens behouden 58,3 procent van het familiaal bedrijf. Brouwerij Martens is de tweede grootste Belgische brouwerij.



Brouwerij Martens is een relatief onbekende naam in eigen land. Dat komt omdat de brouwerij zich vooral profileert als labelproducent van bier en niet in de eerste plaats mikt op de eigen merken Martens en Sezoens. Jaarlijks zet Brouwerij Martens 3 miljoen hectoliter bier in de markt. 85 procent daarvan gaat naar de export.

Martens is al enige tijd industrieel verbonden met de beursgenoteerde Chinees-Taiwanese groep FENC (Far Eastern New Century Company), een groep gespecialiseerd in onder meer kunststofproductie. Zo is FENC een belangrijke producent van plastiek PET-bierflesjes. Meteen is dat ook de link met Martens. Bier in plasticverpakking is niet meteen populair in België maar is dat zeker in China. FENC bezit dan ook de grootste Chinese brouwerij met PET-afvullijnen. Eind vorig jaar kondigde de groep een belangrijke investering aan in die brouwerij van 10 miljoen dollar. Martens is mee partner in dit project. De Limburgse brouwerij beschikt ook in Bocholt over een afvullijn voor PET-flessen.

In 2009 onderschreef FENC via haar dochter Yuan Tong Investment Corporation een obligatielening ten voordele van Martens van 6,67 miljoen euro tegen een jaarlijkse interest van 7,5 procent interest. Die lening wordt nu vervroegd terugbetaald. Om dat te doen trekt Martens vers kapitaal aan. Dat wordt gevonden bij de familie Relecom. Die koopt 29 procent van de aandelen van de familie Martens over. Dat geld wordt gebruikt om de obligatielening vervroegd af te betalen en mee te stappen in de Chinese investeringen. De hele operatie wordt gefinaliseerd in een kapitaalverhoging waaraan zowel de familie Martens als FENC deelnemen. Ultiem bezitten de twee broers Jan en Fons Martens elk 29,16 % van de brouwerij, evenveel als de familie Relecom. FENC controleert 12,5 % van het kapitaal.

Voor Relecom en de holding Unibra is de brouwerijwereld geen onbekende. De groep beheerde in het verleden verschillende brouwerijen in Afrika. Na het overlijden van Michel Relecom in 1994 werden die brouwerijen allen verkocht. Op vandaag is Unibra wel nog de rechtenhouder van het biermerk Skol in heel Afrika.