De Rijkste Belg beloont topmanager met bonus van 5 miljoen euro

Carlos Brito

Carlos Brito, de ceo van de biermultinational AB InBev, verdiende vorig jaar een basissalaris van 1,45 miljoen euro, aangevuld met een bonus van 5,10 miljoen euro. Samen dus 6,55 miljoen euro. Het jaar voordien kreeg Brito geen bonus omdat de resultaten onder de maat bleven. AB Inbev, mee in handen van de Rijkste Belgische families, kan terugblikken op een sterk 2017 en dat ondanks een aanhoudend zwakke biermarkt. Het geheim? Minder bier duurder verkopen.



AB Inbev heeft een reputatie om haar management beter te verlonen in aandelen dan in weddes. Als de leden van het AB InBev-management ervoor kiezen om een deel van hun bonus niet in cash, maar in aandelen uitbetaald te krijgen, dan ontvangen ze er per aandeel nog drie extra aandelen bovenop. Die kunnen pas na vijf jaar verkocht worden. Brito ontving voor zijn prestaties van vorig jaar ook nog 359.606 aandelenopties met een uitoefenprijs van 94,36 euro. Ze kunnen binnen vijf jaar uitgeoefend worden. Als de aandelen dan meer waard zijn, kan hij het verschil op zak steken. Recent zagen we nog hoe Stefan Descheemaeker onze ranglijst binnenkwam dank zij die bonussen. Descheemaeker is een oudgediende van AB Inbev.

De omzet van AB InBev ging vorig jaar, ondanks het stagnerende volume, met 5,1 procent omhoog. Het bier wordt dus duurder verkocht. De multinational slaagde er ook in om meer winst te maken. De cash opbrengst steeg 16,5 procent, hoofdzakelijk als gevolg van de overname van concurrent SAB Miller. ‘De beste prestatie in drie jaar’, aldus de bedrijfsleiding in een persbericht.