Rijkste Belg mee in rijkste internet overname ooit

Ryan Cohen, CEO van Chewley.com, met zijn poedel Tylee in de fotostudio van het internetbedrijf.

PetSmart, de grootste Amerikaanse keten van dierenspeciaalzaken, koopt Chewey, de grootste internetverkoper van hondenvoeding. Bronnen in de VS dicht bij het dossier zeggen dat Pet Smart daarvoor 3,35 miljard dollar op tafel legt. Daarmee gaat het om de duurste overname in de internet distributiesector. Vorig jaar betaalde de warenhuisketen Wal-Mart 3,3 miljard dollar voor het e-commerce bedrijf Jet. Een deel van het geld voor Chewey zal alvast in België passeren. Verlinvest, holding van de rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius, bezit iets minder dan 10 % van het internetbedrijf.



Chewey is een snelle groeier. In minder dan vijf jaar tijd ging het bedrijf naar een omzetcijfer van 1 miljard dollar. Momenteel zou die omzet op maandbasis 100 miljoen dollar bedragen. Beide niet-beursgenoteerde bedrijven zijn karig met commentaar. PetSmart staat voor een omzet van 7 miljard dollar. Alleen vorig jaar al opende het in de VS 73 nieuwe winkels.

Sommige analisten menen dat PetSmart veel te veel betaald heeft voor Chewey. Een succesvol internetbedrijf leidt niet noodzakelijk naar winst, klinkt het. Chewey is inderdaad nog verlieslatend. Het internetbedrijf haalde in het verleden 256 miljoen dollar op bij durfinvesteerders. Die zien hun inleg nu goed beloond worden. Eén van hen is Verlinvest. In 2015 verwierf de holding van de AB Inbev families iets minder dan 10 procent van Chewey. Een bedrag van die investering werd niet bekend gemaakt.