De Rijkste Belgen mikken op Oostende

oosteroever_01Oostende zet met het project Oosteroever het grootste ontwikkelingsplan aan de Belgische kust in de steigers. Vijf witte woontorens moeten er komen waarvan de eerste nu is afgewerkt door de groep Versluys. Het Oostendse Vissersblad dat zopas is verschenen, analyseerde het project en stelde vast dat de Rijkste Belgen er elkaar voor de voeten lopen. Centraal in het project ligt een nieuwe jachthaven.



Al in 2007 werd een nieuw ruimtelijk plan gemaakt om de Oosteroever te vernieuwen. De oude wijk moest verdwijnen en plaats maken voor ‘nieuwe jobs’ en ‘betaalbaar wonen’ zegt het brownfieldconvenant, de overeenkomst met de overheid over de sanering van de deels vervuilde wijk. Die convenant werd afgesloten tussen de stad Oostende, de Vlaamse overheid en Brownfield Developers, een dochter van baggeraar Jan De Nul. Die groep werkt aan een serie lagere appartementen die in de wijk komen. De projectuitvoerder is de NV Burco, een groep rond een andere baggeraarsfamilie met Jean De Cloedt als gangmaker.

oosteroever
De eerste woontoren is afgewerkt. Oostendenaars noemen hem spottend “het witte monster”.

Aan het begin van de Baelskaai is de ondernemer Bart Versluys actief, bevriend met Marc Coucke die zich voor 55 miljoen inkocht in de holding Versluys Invest. Versluys bouwde de eerste woontoren, het “witte monster” genoemd door de buurtbewoners, en ontwikkelt er de rest van de wijk. Hij doet dat samen met de bouwgroep CFE, onderdeel van Ackermans & Van Haaren. Zij richtten daarom samen de groep NV Oosteroever op. Ackermans zet in Oostende ook haar baggerdochter Deme in. “Al die bedrijven hebben via dochters of moeders een dikke vinger in de Oostendse pap: van de strekdam, over parkings tot de renovatie van De Grote Post en de uitbating van de haven.” aldus het Vissersblad.

living-stone
De Living Stone, te water gelaten door Sarah Tommelein.

Deme is ook partner in de offshore windparken in zee die in Oostende worden samengesteld en dat via de vennootschappen Otary RS, Rentel en Power@Sea. In Otary RS was ook SP.a burgemeester Johan Vande Lanotte betrokken als bestuurder. Hij gaf er ontslag in 2012. Maar Deme is van alle markten thuis. Dit weekend werd haar nieuwe kabeltrekker “Living Stone” te water gelaten. Meter van het nieuwe vaartuig is Sarah Tommelein, echtgenote van Oostendenaar Bart Tommelein, vice minister-president van de Vlaamse regering voor Open VLD en uitdager voor de burgemeestersjerp van Vande Lanotte bij de lokale verkiezingen van 2018.

exuma
De Exuma, geregistreerd in Malta.

Ook de jachten ontsnappen niet aan de aandacht van het Vissersblad. Tijdens Oostende voor Anker lag de superjacht Exuma in het Visserijdok. De Exuma, genoemd naar een eilandenarchipel in de Bahama’s, wordt verhuurd om en bij 180.000 euro per week.

In tegenstelling tot hetgeen vermeld werd in deze online publicatie van 19 september 2016 is dhr. Jean Cigrang nocht rechtstreeks noch onrechtstreeks eigenaar, bezitter of gebruiker van het yacht met de naam Exuma of van een andere yacht, noch heeft hij anderzijds iets met dit yacht te maken.