De Rijkste Italiaan… woont in Brussel

ferrero-giovanniGiovanni Ferrero wou schrijver worden. Hij publiceerde verschillende romans. Tot zijn vader en broer kwamen te overlijden en hij aan het hoofd kwam te staan van het familiaal bedrijf, in eerste instantie gekend van de hazelnootpasta Nutella. Maar Ferrero is ook Kinder Chocolade, Fererro Rocher, Mon Chéri en Tic Tac. Giovanni Ferrero woont in Sint-Genesius-Rode. Hij liep school in Brussel. Zijn familie heeft een speciale band met het Belgische koningshuis. Zijn vermogen wordt geschat tussen de 20 en 25 miljard euro, goed voor de titel van Rijkste Italiaan. 97 miljoen euro daarvan is nu ondergebracht in een Brusselse holding.



nutellaFerrero werd in 1946 opgericht in Alba in Noord-Italië door de grootvader van Giovanni. Maar het is vooral zijn vader Michele die het bedrijf uitbouwt tot een wereldgroep. Eind van de vorige eeuw draagt hij het beheer van de groep over aan zijn oudste zoon Pietro. In 2011 komt Pietro om het leven bij een ongeval in Brazilië. Michele overlijdt in 2015 op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Monaco. Even bestaat de vrees dat Giovanni zou afhaken. Het tegendeel blijkt waar. Nutella vind je overal in Europa, nog niet in de VS. Daar wil Giovanni verandering in brengen. Zijn groep staat voor een omzet van bijna 10 miljard euro en controleert 6 % van de wereldwijde chocolademarkt.

ferrero-rocherVader Michele Ferrero heeft altijd een nauwe band onderhouden met de Belgische koninklijke familie en zeker met de van Italië afkomstige koningin Paola. In 1958 introduceert Michele Ferrero de Mon Chéri praline in Brussel. In 1989 zoekt hij een vestigingsplaats voor de bouw van een nieuwe fabriek waar de rotspraline Ferrero Rocher zal worden gemaakt. Het is de toenmalige gouverneur van de provincie Luxemburg Jacques Planchard die Ferrero er weet van te overtuigen dat hij zijn fabriek tussen de rotsen van de Ardennen moet plaatsen.

kinder-surpriseMichele Ferrero was ongetwijfeld gecharmeerd door de Ardeense rotsen maar nog meer door de Belgische subsidies. Mee gesteund door koning Boudewijn wordt de bouw van de fabriek in Aarlen fors ondersteund door de lokale en federale autoriteiten. De Belgische fabriek is momenteel één van de belangrijkste van de Fererro groep. Ze produceert onder meer de Kinder Surprise-eieren, de Kinder Schoko-Bons en de Raffaello’s. De vestiging telt 7 productielijnen en haalde een recordvolume van 37.800 ton in het boekjaar 2014-2015. In totaal wordt 96% van het productievolume naar 45 landen wereldwijd geëxporteerd.

Giovanni Ferrero heeft nu voor het eerst een deel van zijn vermogen in België geplaatst. Het gaat om een kapitaal van 97 miljoen euro.