Saverys legt 413 miljoen euro op tafel om de grootste te worden

De eindejaarsperiode zet blijkbaar aan tot kopen. Terwijl Hein Deprez de Amerikaanse fruitspecialist Dole wil binnenhalen, legt reder Marc Saverys 413 miljoen euro op tafel om zijn Amerikaanse concurrent Gener8 Maritime over te nemen. Met de overname wordt Saverys met zijn groep Euronav de grootste onafhankelijke tankerrederij wereldwijd. En dat is geen evidentie. Euronav kende bewogen tijden als gevolg van de lage energieprijzen. Het beursgenoteerde Euronav gaat 60,9 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om de overname van Gener8 te financieren.



De operatie rond Gener8, beursgenoteerd op Wall Street, is mee opgezet door Euronav CEO Paddy Rogers. De overname is goed voor 490 miljoen dollar en gaat dus ook in de VS niet onopgemerkt voorbij. Euronav zegt dat het met de overname belangrijke schaalvoordelen kan realiseren. Euronav ‘weegt‘ na de overname 1,8 miljard dollar en omvat dan 75 tankers. Precies die omvang moet de groep minder gevoelig maken voor de conjunctuurimpact in de sector. In het kader van de financiering van de deal zal Euronav wel 6 jonge tankers verkopen.

Euronav zegt dat het een premie betaalt van 35 % bovenop de koers van Gener8. Wie een en ander blijkbaar zag aankomen, is de Antwerpse reder Christian Cigrang. Die bouwde de voorbije maanden een belang op in Euronav van meer dan 5%.