Stapt Urbain Vandeurzen uit en in de Gimv?

U. VandeurzenIngenieur en ondernemer Urbain Vandeurzen neemt bij de volgende algemene vergadering van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) ontslag als voorzitter. Dat maakt hij zelf bekend. Hij wijst er daarbij op dat hij zo de weg vrijmaakt voor de privatisering van de Gimv, nu nog onder controle van de Vlaamse regering. Maar daarmee is de kous niet af. Vandeurzen wordt immers zelf genoemd als mogelijke nieuwe referentieaandeelhouder van de geprivatiseerde investeringsvennootschap. Om dat te worden moet hij dan wel eerst ontslag nemen als bestuurder. Gimv zelf zegt tegen mei een opvolger te zoeken voor Vandeurzen.



Vandeurzen stond vijf jaar aan het hoofd van de raad van bestuur van de Gimv. Onder zijn beleid werd het business model gericht op investeren in groei-ondernemingen en op het actief begeleiden van ondernemingen in hun groeiambities. En dat loont blijkbaar. De groep beschikt nu over een cash portefeuille van 200 miljoen euro.

“Ik ben zeer tevreden over het uitstekende werk dat de voorbije jaren bij Gimv gepresteerd is in nauwe samenwerking tussen management en Raad van Bestuur, zegt Vandeurzen in een persbericht over zijn vertrek. Op de ingeslagen weg kan Gimv verder doorgroeien tot een toonaangevende, Europese investeringsmaatschappij. Wanneer het juiste moment daarvoor is gekomen, kunnen nu nieuwe mogelijkheden overwogen worden voor het referentieaandeelhouderschap van Gimv. Het is in die context dat ik in het belang van Gimv mijn mandaat ter beschikking zal stellen op de jaarvergadering van 29 juni aanstaande.”

In 2015 maakte de Vlaamse overheid het wettelijk mogelijk haar belang in Gimv, nu 27 procent, onder 25 procent plus één aandeel te laten zakken. Het opheffen van de blokkeringsminderheid opent de weg naar de privatisering van Gimv. De vraag is dan natuurlijk wie in dat geval referentieaandeelhouder wordt. En dat zou dus Vandeurzen zelf kunnen zijn. De ingenieur-ondernemer cashte twee jaar geleden 420 miljoen euro bij de verkoop van zijn techbedrijf LMS aan de Duitse groep Siemens.

Gimv verwacht samen met de aankondiging van haar jaarresultaten op 19 mei dit jaar meer informatie te kunnen geven over de opvolging van Urbain Vandeurzen als voorzitter van de raad van bestuur.

De Vlaamse regering van haar kant leek verrast te reageren op het bericht. Kort na het persbericht van Vandeurzen volgde dit bericht van de Vlaamse regering: “De Vlaamse Regering aanvaardt het ontslag van Urbain Vandeurzen als voorzitter van de Raad van Bestuur van Gimv en wil hem uitdrukkelijk bedanken voor zijn inzet voor de Vlaamse economie in de afgelopen jaren. Zijn terugtreden als voorzitter en bestuurder is de enige logische optie, in het geval de Vlaamse overheid zou willen overgaan tot een verkoop van haar participatie in de Gimv. De Vlaamse Regering herhaalt dat ze op vandaag geen enkele intentie heeft om over te gaan tot een vermindering van haar participatie in Gimv. De regering benadrukt verder dat het terugtreden van voorzitter Urbain Vandeurzen geen invloed heeft op de strategie of de dagelijkse activiteiten van Gimv. De maatschappij zal morgen haar rol spelen, net zoals ze dat de afgelopen tijd heeft gedaan. De regering start nu de zoektocht naar een nieuwe voorzitter, en zal daar ten gepaste tijde in alle openheid over communiceren.”