Unilin stroomlijnt over de taalgrens

IVCDe laminaat- en parketspecialist Spanolux uit Vielsalm neemt via een fusie haar collega Trinterio uit het West-Vlaamse Wielsbeke over. Beide bedrijven zijn in handen van de groep Unilin. Die voert de herstructurering door binnen de Europese stroomlijning van de Amerikaanse groep Mohawk. Mohawk kocht Unilin in 2005 over van de coöperatieve eigenaars, vroegere Vlaamse vlasboeren, voor een bedrag van 2,2 miljard euro. Opmerkelijk is dat de huidige operatie mee wordt uitgevoerd door twee familiale tenoren van Unilin, Bernard Thiers en Paul De Cock, de zoon van Frans De Cock. Thiers en De Cock waren de architecten van de verkoop van Unilin aan Mohawk. Bij het grote publiek is Unilin vooral bekend als producent van Quick-Step en als sportsponsor.



De voorbije 15 jaar vond een belangrijke consolidatie plaats van de Vlaamse productiebedrijven in vloerbedekking. Belangrijke spelers daarbij waren de West-Vlaamse ondernemers Filip Balcaen en Bernard Thiers, de familie Vanden Avenne en de Amerikaanse gigant Mohawk. In 2004 verkocht Filip Balcaen zijn tapijtengroep Balta uit Wielsbeke aan het Britse investeringsfonds Doughty Hanson. Balcaen hield daarbij de vinylactiviteiten IVC buiten de verkoop. Vervolgens bouwde hij IVC via een reeks overnames en investeringen in sneltempo uit tot een nieuwe vloergigant. Eén onderdeel daarvan was de overname in 2013 van het laminaatbedrijf Trinterio.

Trinterio was op dat moment in handen van de groep Spano. Die laatste producent van houten platen was opgericht door de familie Vanden Avenne. Jan Ide, gehuwd met Katrien Vanden Avenne, had zijn schoonfamilie uitgekocht met steun van de groep Ackermans & van Haaren. In 2013 boden die Spano te koop aan aan Unilin. Jan Ide had een voorkooprecht maar kon de noodzakelijk 187 miljoen euro niet samen krijgen. Hij moest mee verkopen. Zo kwam Spano bij Unilin en Mohawk terecht. Maar opnieuw kwam Filip Balcaen om de hoek kijken. Hij kocht immers op dat moment de laminaatproducent Trinterio over. Unilin kreeg dus maar een stuk van Spano in handen. De sluwe Balcaen wist dit perfect te gebruiken wanneer hij zijn vinylgroep IVC, inclusief Trinterio, in 2015 te koop aanbood aan… Unilin. Op die manier werd de groep Spano terug verenigd.

Unilin zegt nu beide productiebedrijven te fuseren om kosten te besparen. De fusie zou geen impact hebben op de tewerkstelling van de twee bedrijven die beide aan de andere kant van het land liggen.