VASTGOED – Familie Debucquoy in opspraak: “Creadomus verkocht Duitse krotten”

Een voorbeeld van een advertentie van Creadomus en de Duitse Vastgoedcentrale.

Met 160 waren ze, Vlaamse investeerders die naar de Duitse rechtbank van Bielefeld trokken om er vastgoedpromotor Creadomus in gebreke te stellen. Alle aanwezigen kochten Duitse appartementen van Creadomus. Voor toegankelijke bedragen tussen 50.000 en 150.000 euro. Maar wat werd verkocht als hippe appartementen in sociale wijken bleken verloederde en beschimmelde wooneenheden te zijn vol verborgen gebreken. De Vlaamse investeerders eisen dat de verkopen worden ontbonden en dat ze hun aankoopsom terug krijgen. In totaal gaat het om 10 miljoen euro. Creadomus is in handen van de familie Debucquoy. Die legt zich toe op de verkoop van “toegankelijk investerings- en 2de verblijfsvastgoed” bijvoorbeeld in hotelkamers en parkeerplaatsen. Dat moeten aantrekkelijke en betaalbare vastgoedinvesteringen zijn voor mensen die worstelen met het feit dat de rente op hun spaarboekje niets meer voorstelt. Creadomus pleit onschuldig in de zaak en zegt te werken aan minnelijke schikkingen.

‘Schrottimmobilie’ heten ze in het Duits, letterlijk vertaald ‘schrootimmo’. Het gaat om verloederde appartementsblokken, eerst in het voormalige Oost-Duitsland, later in het hele land. Ze worden verkocht als mooi gerenoveerde flats met gegarandeerde huurinkomsten maar in feite zitten ze nog vol gebreken. In het ‘Landgericht’ van het Duitse Bielefeld in Noord-Rijn Westfalen vond afgelopen donderdag de eerste zitting plaats van de burgerlijke rechtszaak die 160 Vlamingen hebben aangespannen tegen de Belgische projectontwikkelaar Creadomus. Allemaal hebben ze tussen 2015 en 2018 in totaal 141 appartementen gekocht in de Duitse gemeenten Arnsberg, Vlotho, Herford, Löhne en Schöppenstedt. De verkoper was Creadomus via de handelsnaam ‘Duitse Vastgoedcentrale’. De kopers eisen dat de koopovereenkomsten worden ontbonden. Dat kan wanneer de betaalde prijs 90 % boven de werkelijke prijs ligt. Volgens krantenberichten waren de Duitse rechtbankverantwoordelijken danig geschrokken van de massale Vlaamse aanwezigheid.Creadomus en de familie Debucquoy pleiten onschuldig. Volgens het bedrijf ligt de verantwoordelijkheid bij nalatige lokale beheerders van de appartementen. Ze zeggen dan ook te werken aan minnelijke schikkingen. Eén van de gedupeerden bevestigt dat in Het Laatste Nieuws. Creadomus bood gedupeerden aan om hun Duitse krotten in te ruilen voor andere ‘interessante investeringsproducten’, zoals hotelkamers of parkeerplaatsen. Ook allemaal projecten in handen van de familie Debucquoy. “We hebben daar eens goed mee gelachen”, zegt de investeerder. “Alsof wij nog iets van hen zouden willen. Dit gaat om veel meer dan geld. Het gaat om gewone mensen die de dupe geworden zijn van gehaaide zakenmannen. Veel mensen zijn door een diep dal gegaan.”

Creadomus zegt dat het vastgoed in Duitsland op een correcte manier is verkocht. “Wij hebben onze kopers op geen enkel moment misleid.” Volgens Creadomus was het iedereen duidelijk dat er geen nieuwbouw gekocht werd en viel dat onder meer af te leiden uit de lage prijs. De firma zegt ook dat eventuele tekorten opgemerkt konden worden tijdens een bezoek. “Wij proberen potentiële kopers zo goed mogelijk op voorhand te informeren over hun aankoop en bieden hen altijd de kans om het gebouw voor aankoop te gaan bekijken, waarbij zij ook de staat van de ramen of daken van het gebouw kunnen nagaan.”

close

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Ontvang dagelijks de meest interessante berichten over De Rijkste Belgen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Mis geen enkel artikel.
Schrijf u in op de nieuwsbrief.

We spammen niet. Lees meer in ons privacybeleid