VASTGOED – Familie de Mérode geeft Kasteel van Rixensart op

Op 21 juni wordt het kasteel van Rixensart, annex 104 hectare tuinen, in alle discretie verkocht. Het kasteel gaat door als één van de mooiste kastelen in België. Het domein van Rixensart behoort historisch toe aan de adellijke familie de Mérode. Maar in 2009 verkocht prinses Isabelle de Mérode een deel van het domein aan de Frans-Libanese ondernemer Joseph, Joe, Tohmé. Die wou het domein ontwikkelen met nieuwbouw, een school, winkels en een ziekenhuis. Hij nam daarbij de Mechelse bouwgroep Willemen onder de arm. Het kasteel en de gronden werden ondergebracht in de vennootschap Domaine de l’Etoile. Maar in de laatste neergelegde balans, die over het jaar 2014, kijkt die vennootschap aan tegen een overgedragen verlies van net geen 4 miljoen euro.



De familie de Mérode is één van de laatste Belgische families die zich prinselijk mag noemen. Ze is historisch verankerd in kastelen en landgoederen in Westerlo en Rixensart. De belangrijkste familieleden wonen ondertussen in Brussel. Het domein van Rixensart is strategisch en commercieel zeer aantrekkelijk. Het ligt op een steenworp van Brussel op het grondgebied van Wavre, Limal en Bièrges. Minder aantrekkelijk is het gegeven dat zowel het kasteel als het hele domein geklasseerd zijn als monument en landschap. Het kasteel zelf is aan renovatie toe.

Joe Tohmé

De plannen van Joe Thomé waren alvast ambitieus. Hij wou het gehele domein ontwikkelen tot een gemengde zone met zowel residentiële als sociale functies. Dat is dus blijkbaar niet gelukt. Thomé controleert in Libanon diverse activiteiten, van distributie over constructie tot telecom. Hij is ook voorzitter van de Libanese NGO Humanity.