VASTGOED – Malaga maakt zich op voor Belgische vastgoed investeerders

(Eigen foto’s)

Nu de corona pandemie volledig verteerd is, herleeft de vastgoedmarkt wereldwijd. De Spaanse Costa del Sol in Andalusië geniet bovenmatig van dit herstel. Malaga als centrum spant daarbij de kroon. 2021 werd afgesloten met een economische groei van 5,4%, wat boven het gemiddelde is zowel van Spanje (4,5%) als van Andalusië als geheel (4,8%). Vastgoed investeerders ontdekken Andalusië opnieuw, ook Belgische investeerders. De pandemische economie duwde de competitieve huizenmarkt van Malaga in overdrive. Vastgoed van één miljoen euro werd de norm. Transacties met een waarde van 1 miljoen euro of meer domineren nu de regio van Benahavis tot Estepona en Marbella. De extreem grote vraag naar high-end villa’s en appartementen door een groeiend aantal buitenlandse investeerders stuwt de markt vooruit.

Bij die evolutie toont zich in Malaga een merkwaardig verschijnsel. “We hebben altijd gezegd dat het gebrek aan industrieel weefsel één van de zwakke punten van Malaga was, zo zegt de Spaanse econoom Juan Carlos Robles, maar in dit geval was dat een positieve factor. Het is nu immers precies de industrie die het meest wordt getroffen door productieproblemen in fabrieken. Het toerisme heeft ondertussen, na de pandemie, een groot deel van zijn vraag teruggekregen. Al met al zou 2022 een beter jaar moeten worden voor het toerisme.” besluit hij. De provincie Malaga blijft alvast een sterke vraag zien naar woningen buiten de grote steden. De regio is een magneet voor buitenlandse kopers vanwege het klimaat, de cultuur en de mediterrane levensstijl. Tegen alle verwachtingen in hebben de huizenprijzen de economische turbulentie tijdens de ergste maanden van de wereldwijde pandemie goed doorstaan. Hangt de vrees voor een vastgoedbubbel zoals in 2008 nog boven de markt? Neen, zegt Ricardo Amaro, senior econoom bij Oxford Economics en vastgoedexpert. Momenteel liggen de rentetarieven op leningen over het algemeen voor langere perioden vast. Wanneer de Spaanse huizenzeepbel in 2008 barstte, had ruim 97% van de hypotheken een variabele rente. Duizenden Spaanse gezinnen konden hun hypotheek niet betalen. Deze keer is de Spaanse huizenmarkt een van de meest solide en duurzame en zijn banken voorzichtiger in het verstrekken van kredieten. Deze rust op de binnenlandse markt ondersteunt meteen ook de buitenlandse investeerders. (Lees verder onder de foto)

Bent u op zoek naar opportuniteiten in Andalusië? De Rijkste Belgen biedt u een exclusieve mogelijkheid om in te stappen in deze investeringsgolf. De 25-jarige Belg Mauro van Hemden woont en leeft in Marbella. Als vastgoed expert werd hij partner van Ignace Meuwissen met als core business de regio Marbella. Mauro begeleidt een internationaal cliënteel, inclusief Belgen, in het hele verkoopproces. Zijn exclusieve portfolio vindt u hier op De Rijkste Belgen.com.

Mauro van Hemden (Foto: RV)
close

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Ontvang dagelijks de meest interessante berichten over De Rijkste Belgen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Mis geen enkel artikel.
Schrijf u in op de nieuwsbrief.

We spammen niet. Lees meer in ons privacybeleid