Vergrijzing lucratief voor Rijkste Belgen

20150623 de haan Belgium Superdeluxe rusthuis in De Haan  CREDIT: Imagedesk / Carlo CoppejansDe privé-uitbater van rusthuizen Armonea neemt haar sectorgenoot Soprim@ over. Armonea wordt daarmee een groep met 5.000 medewerkers die aan 10.000 senioren zorg verstrekt. Armonea versterkt haar positie op de Belgische markt van rusthuizen die volop in een fase van consolidatie verkeert. De bedreiging komt daarbij vanuit Frankrijk. Armonea is in handen van twee Rijkste Belgen: de familie Van den Brande en holding Verlinvest, onderdeel van de AB Inbev families de Spoelberch en de Mévius.



De uitdagingen die de vergrijzing stelt, zijn aanzienlijk. Er is een snel groeiende nood aan bijkomende capaciteit aan rusthuisbedden. Maar die bedden moeten ook betaalbaar zijn, zeker wanneer ze worden geëxploiteerd door private bedrijven en in concurrentie staan met bedden die worden gesubsidieerd door de overheid in openbare en niet-openbare (lees katholieke) rusthuizen.

Daarbij komt dat buitenlandse spelers al volop actief zijn op de Belgische markt. Het gaat dan in eerste instantie om de Franse groepen Orpea en Korian-Medica. Orpea beheert momenteel 7.000 bedden in België op een totale capaciteit van 64.000 bedden waarvan de helft buiten Frankrijk. Orpea staat voor een omzet van 1,9 miljard euro en een beurskapitalisatie van 4,1 miljard euro.

Armonea heeft Soprim@ zelf benaderd met een overnamevoorstel. Soprim@ was niet echt vragende partij maar kon het bod niet weerstaan. Opmerkelijk daarbij is dat Armonea al enkele maanden wordt geleid door Chris Cools. Die komt van de AB-Inbev groep. Bij de biergigant beseft men maar al te goed dat men een sterke positie op de binnenlandse markt nodig heeft vooraleer wordt gedacht aan buitenlandse expansie. Maar dat laatste staat op termijn wel op de agenda van Armonea. De vakbonden zijn op zich geen vragende partij voor schaalvergroting maar ze beseffen dat ze beter af zijn met een groep onder Belgische controle dan onder buitenlandse controle.