Vincent Kompany haalt een MBA in Manchester (en meteen ook de cover van de Financial Times)

Topvoetballer en Rode Duivel Vincent Kompany haalde vorig jaar zijn MBA aan de Alliance Manchester Business School. Hij is daarmee één van de weinige sterspelers die zich onderscheidt door zijn sportcarrière te combineren met universitaire studies. Zijn MBA was meteen goed om hem dit weekend op de cover te zetten van het jaarlijks nummer dat de Financial Times maakt over managementopleidingen. De 31-jarige speler zegt dat hij ook zonder spelerscontract actief wil blijven in het voetbal. Samen met Klaas Gaublomme richtte hij in Manchester de vennootschap Footbal Centrix Ltd op. Die zal worden uitgebouwd als kenniscentrum rond alles wat met voetbal te maken heeft.



Kompany heeft hard moeten werken voor zijn MBA. Het kostte hem vijf jaar part time opleiding. En soms wat schimpscheuten van zijn medespelers wanneer hij weer eens een boek zat te lezen. “Ik heb moeten leren hoe ik moest leren, zegt hij daarover, alleen het taalgebruik in die cursussen was een hele opgave.” Normaal speelt hij via televisie voor een miljoenenpubliek. “Iets voor een zeer klein publiek doen, haalt je uit je comfortzone. Maar het is dat soort uitdagingen dat ik nodig heb.” De studies hebben hem ook over zijn opeenvolgende fysieke letsels heen geholpen. “Het nam de druk van de voetbal weg.”

Vincent Kompany: “Ik zal wellicht één van de weinigen zijn die na zijn MBA minder verdient dan er voor.” 

De volgende uitdaging voor Kompany is Spaans leren. Uitdagingen staan centraal. Enkele jaren terug opende hij in België twee voetbalcafés voorzien van grote tv-schermen. Het concept faalde echter, beide zaken gingen failliet en Kompany verloor twee miljoen euro. Zelf zegt hij veel te hebben geleerd in die periode, zeker wanneer het er om gaat je verantwoordelijkheid te nemen. Nu is hij nog partner in Bonka Circus, een communicatiebureau en productiebureau. Zelf maakt hij nog een grapje over zijn nieuwe carrière in wording. “Ik zal wellicht één van de weinigen zijn die na zijn MBA minder verdient dan er voor.” Bij zijn club Manchester City ontvangt hij nu een jaarlijks basisloon van om en bij 6 miljoen pond.