De VRT investeert 5 miljoen in mediabedrijven (en wordt zelf opnieuw een beetje meer een bedrijf)

De openbare omroep VRT heeft samen met de Participatiemaatschappij Vlaanderen de vennootschap Media Invest Vlaanderen opgericht. Elke partner brengt daarbij 5 miljoen euro kapitaal aan. Dat geld zal worden geïnvesteerd in nieuwe en bestaande mediabedrijven. Dat kan zowel gaan om technologische als redactionele initiatieven. “Onze beheersovereenkomst zegt dat we het eco-systeem moeten versterken. We hebben er voor gekozen om dat onder meer op deze manier te doen.” zegt de corporate woordvoerder van de omroep. Het nieuwe investeringsfonds werd eerder al goedgekeurd door de Vlaamse regering. Een eerste concreet dossier zou al voor deze zomer kunnen worden afgerond.



Volgens woordvoerder Bob Vermeir zal het nieuwe investeringsfonds geen marktverstorende rol spelen. Er wordt gezocht naar projecten die niet worden bediend door andere spelers en de openbare omroep doet dit in functie van zijn maatschappelijke meerwaarde. Er wordt dan ook niet gemikt op korte termijn winst. Toch zal dit initiatief niet met open armen worden ontvangen door andere mediaspelers die gebukt gaan onder de nieuwe digitale uitdagingen. Volgens een woordvoerder van de Vlaamse Particiaptiemaatschappij staat Media Invest Vlaanderen zelf nog open voor bijkomende kapitaalpartners. Maar volgens de VRT bestaat daar op dit moment geen belangstelling voor en werd besloten meteen van start te gaan.

Voor de VRT is CEO Paul Lembrechts bestuurder van Media Invest Vlaanderen samen met Nico Moyaert. Die laatste is fractiesecretaris van de N-VA in het Vlaams parlement en lid van de raad van bestuur van de VRT. Ook de Participatiemaatschappij beschikt over twee bestuurders. Tenslotte zijn er nog twee onafhankelijke bestuurders: Saskia Van Uffelen, manager bij het bedrijf Ericsson, en advocaat Karla Willegems.