Wallonië, het vreemde land aan onze zuidergrens

Thierry Bodson, de sterke man van de Waalse vleugel van het ABVV, dreigt er mee op 30 juni een Waalse regionale staking uit te roepen. Alle regionale luchthavens gaan dan plat op de eerste grote dag van de vakantie uittocht. Bodson neemt het niet dat de PS dreigt uit de Waalse regering te worden gegooid. Op hetzelfde moment wordt bekend dat de Luikse wapenproducent FN Herstal zijn 1.500 Belgische werknemers in mei dit jaar elk een netto premie uitkeerde van 3.500 euro, globaal dus goed voor een netto uitkering van 5,25 miljoen euro. FN wordt de facto geleid door de vakbonden. En die zijn niet van plan hun machtsgreep op de regio te lossen.



FN zag zijn groepsomzet vorig jaar stijgen met 10 procent tot 853 miljoen euro. De netto winst steeg tot 60 miljoen euro. 10 miljoen daarvan ging als dividend naar het Waals gewest dat voor 100 % eigenaar is van het wapenbedrijf. Bijna evenveel moet zijn uitgekeerd aan de werknemers, sociale bijdragen inbegrepen. Het bedrijf heeft er meteen een extra inzet bij gekregen. FN bouwde een financiële reserve op van 410 miljoen euro. Wie zal daarover beschikken?

Bij FN werd vorig jaar 30 dagen gestaakt. “De werknemers van FN denken dat ze de eigenlijke strategie van het bedrijf bepalen.” zo zegt een anonieme werkgever aan de krant L’Echo. In diezelfde krant zegt FGBT-kopstuk Thierry Bodson dat de MR niet moet denken dat zo maar de macht kunnen overnemen. Volgens Bodson staat de MR niet voor de echte Waalse politieke identiteit en getuigt hun ambitie van een gebrek aan respect voor de democratie. Bodson zegt ook dat hij al twee dagen en nachten onderhandelt over de redding van het noodlijdende glasbedrijf Durobor. De huidige politieke impasse kan die onderhandelingen blokkeren, aldus nog Bodson.