Wil de echte Pierre Salik nu recht staan?

Het was opmerkelijk nieuws de voorbije week in de Waalse kranten. Eind deze maand verkoopt de voormalige jeansbroekenmagnaat Pierre Salik zijn schilderij ‘La corde sensible’ van René Magritte bij Christie’s in Londen. Het veilinghuis waardeert het doek op 16,4 miljoen euro, de duurst geveilde Magritte ooit. Maar enkele dagen later laat Salik via zijn advocaat weten dat hij niet de eigenaar is van het kunstwerk. Het hoort toe aan een “Belgische verzamelaar”. Wie is die miljonair Pierre Salik wiens naam steeds weer opduikt in louche zaken?



De verwarring over het werk van Magritte is niet verwonderlijk. Salik verkocht de voorbije jaren een groot deel van zijn kunstcollectie waaronder verschillende Magrittes. De opbrengst bedroeg meer dan 100 miljoen euro. De nu 86-jarige Pierre Salik komt nooit in de pers, ten zij via zijn advocaat. In de jaren ’70 van de vorige eeuw maakte hij fortuin met de productie van jeans. Salik verankerde zich daarbij diep in de politieke Brusselse zakenkringen rond toenmalig sterke man Paul Van den Boeynants. In 1987 wordt Salik veroordeeld voor fiscale fraude, maar een uitspraak in beroep vijf jaar later herstelt hem in ere.

Salik ‘schenkt’ zijn belangrijke politieke contacten konsekwent een duur Zwitsers polshorloge

Salik is ook een goede bekende van de toenmalige Luikse PS-kopman Guy Cools. Merry Hermanus, verstoten Waalse PS’er, vertelt daarover een mooie anekdote in zijn memoires die wordt aangehaald door Rik Van Cauwelaert. De PS-kopstukken verbleven veelvuldig in Knokke en Zuid-Frankrijk in de buitenverblijven van de Salik. De industrieel had ook de gewoonte elk van zijn belangrijke politieke gasten een duur Zwitsers polshorloge te schenken. Hermanus maakte er een sport van om tijdens de zondagse politieke praatprogramma’s het aantal Salik-horloges te tellen. “Die horloges waren als de ringen in de neus van vee”, schrijft Hermanus, “waarmee Salik, die als geen ander was geïnformeerd over de interne PS-keuken, zijn politici in de pas hield.”

Recent dook de naam van Salik terug op en nu wel in een zaak van actieve corruptie. Salik zou jarenlang de politieman in Monaco hebben omgekocht om zo een aantal valse domicilie adressen voor hemzelf en zijn familie in Monaco te verkrijgen. In Monaco betaal je namelijk geen personenbelasting. Maar in Monaco was Salik niet veel te vinden. De appartementen die er gehuurd werden, waren via een lokaal immo kantoor in het zwart onderverhuurd. In België werd Salik daarvoor beschuldigd van actieve corruptie. Voor alle duidelijkheid, via zijn advocaat ontkent Salik alle feiten.

Grote sommen cash geld in beslag genomen tijdens huiszoeking inzake actieve corruptie

Het federaal parket meldde in dat verband nog dat er bij huiszoekingen in het dossier grote sommen contanten gevonden en verzegeld werden. De pers ontdekte daarop al snel wat werd bedoeld met ‘grote sommen’. In de wandelgangen werd gezegd dat het om zo’n gigantische hoop geld ging dat onderzoekers naar een bank in Brussel trokken om er een ’telmachine’ te lenen. “Het geld wordt zo snel mogelijk automatisch geteld”, klonk het nog bij het federaal parket.

Jean-Philippe Mayence, advocaat van Salik, bevestigde dat zijn cliënt inderdaad in beschuldiging werd gesteld, maar hij voegde er meteen aan toe dat de omkoping “in alle toonaarden ontkend” wordt. “Mijn cliënt is in shock”, aldus de advocaat. “Hij is 86 jaar en een dag zoals hij die nu beleefde – opgepakt worden voor verhoor – doet hem geen goed. De onderzoekers behandelden hem wel correct. Ik ben allang blij dat hij vrijgelaten is en dat het onderzoek nu zijn gang kan gaan.”

Pierre Salik duikt ook op in Swiss Leaks

Hoe rijk is Pierre Salik, die twee dochters heeft? Zijn naam duikt op in de Swissleaks als rekeninghouder van de bank HSBC. In België heeft hij 23 miljoen euro aan vastgoed verzameld in de Immobilière Jaska Nouvelle. Opmerkelijk, veel vennootschappen van Salik beginnen met de letters ‘ja’. Soit, het Belgisch vermogen kan slechts en fractie zijn van wat Pierre Salik bijeen verzamelde in zijn gedurfd leven.